Zebegény

A Dunakanyar egyik leghangulatosabb települése

Zebegény a Dunakanyar Börzsöny felőli oldalán, Nagymaros és Szob között fekvő hangulatos település, amely rengeteg érdekes látnivalóval szolgál. A község legjelentősebb műemléke a Kós Károly és Jánszky Béla által tervezett, 1910-ben felszentelt, szecessziós stílusú Havas Boldogasszony plébániatemplom. A Kálváriahegyen található az a műemlék együttes, amelyet 1930-ban Maróti Géza tervei alapján emeltek, Trianon emlékére.

Két múzeum is működik a településen: a Szőnyi István Emlékmúzeumban a híres magyar festő legfontosabb munkáit lehet megcsodálni, míg a Hajózástörténeti Múzeumban Farkas Vince hajóskapitány különleges gyűjteménye és izgalmas kincsei várják az érdeklődőket.

Zebegényben található a gyönyörűen felújított Dőry-kastély is, amely az 1910-es években épült eklektikus stílusban. Mikszáth Kálmán Különös házasság című regényében ennek a Dőry-családnak a tagjait szerepelteti, de a frigy és a későbbi pereskedés valós eseményeit teljesen megmásítva. A kastély jelenleg csak kívülről tekinthető meg, de így is szép látványt nyújt a folyó partján.