Ha elvonulásra vágysz

A fesztiváloktól, programoktól hangos nyár után talán többen a csendre, kikapcsolódásra vágynak. Szerencsére Pest vármegye bővelkedik ilyen helyszínekben, kisebb településekben, falvakban, ahova el lehet húzódni kicsit feltöltődni. Ezekből mutatunk néhányat kedvcsinálóként.

Lórév

Ráckevétől mintegy 6 kilométerre található a Csepel-sziget déli részén a szerb nemzetiségű község. A kicsiny települést alig 300 fő lakja. A Duna közelsége miatt igen különleges az elhelyezkedése, mégis kevesen ismerik. Pedig egy kirándulást mindenképp megér, hiszen akad itt látnivaló: számos természeti szépség, építészeti és kulturális különlegesség található a környéken. A falu ortodox templomát már a 17. században írásos források említik – a feljegyzések szerint akkor egy fatemplom állt itt, amelyet a 18. század elején újjáépítettek. Mai alakját az 1850-es tűzvész utáni építkezés során nyerte el, tetőszerkezete 1895-ben készült el. Külső és belső felújítása 2012-re fejeződött be. Lórév másik kiemelkedő látnivalója a Zichy-emlékkápolna. Az aprócska építményt a Duna árterében, fűvel borított, erdősávval szegélyezett területen találjuk – számol be róla a turistamagazin.hu.

Tóalmás

A település akár busszal is könnyen megközelíthető. Legfontosabb látnivalója, a Csárdáskirálynő filmváltozatából, valamint A tizedes meg a többiek egyes jeleneteiből is ismert Andrássy-kastély. A barokk stílusú épület a kiváló építész, Ybl Miklós tervei alapján 1894-95-ben készült el, mintegy 50 szobával. A kastélyhoz egy impozáns park is kapcsolódik. Kialakításánál és továbbépítésénél igyekeztek vadregényes hangulatot kelteni – mindezt a mesterségesen létesített halastó és a kivezető patakok is segítik. Szintén a különleges hangulat megteremtése érdekében átjárókat és hidakat is létrehoztak – emeli ki a csodalatosmagyarorszag.hu. Érdekesség, hogy nem csak a Csárdáskirálynő filmből lehet ismert sokaknak a helyszín, hanem onnan is, hogy kiváló magyar alkotás jeleneteinek egy részét is itt forgatták.

Farmos

A hangulatos falucska természeti adottságainak köszönhetően a Tápió-vidék „gólyafővárosaként” is ismert. Határában található a Nagy-nádas, egy óriási kiterjedésű mocsárvidék, amely esős években pedig igazi madárparadicsommá tud válni. A Hajta Természetismereti Túraútvonal mentén a nádasok mellett a terület különleges növény- és madárvilága is megismerhető, de az igazán figyelmes megfigyelők a nádasban rejtőző békákat is megfigyelhetik. A madármegfigyelő toronyból távcső segítségével még részletesebb rálátást kaphatunk a terület élővilágára – olvasható a femina.hu anyagában.

forrás: turistamagazin.hu, femina.hu, csodalatosmagyarorszag.hu