Gyógyító erejű források

A zarándokhelyek meglátogatása sokak számára igazi lelki elmélyülést jelent. A lelki felüdülés mellett pedig testi felüdülést, sőt, akár gyógyulást is hozhatnak azok a források, amelyek vizének sokan csodás, gyógyító erőt tulajdonítanak a zarándokhelyeken. Az ország különböző részein találhatóak ilyen források, Pest megye is büszkélkedhet velük. Közülük mutatunk most be néhányat.

Csobánkai Szentkút

A Pilisben több helyen is található úgynevezett gyógyító erejű forrás. Elmondhatjuk, hogy ezek közül talán a csobánkai forrás története az egyik legkülönlegesebb. A forrás egyik legendája szerint 1842-ben egy pásztornak, aki a Pilis erdejében legeltette nyáját, megjelent Szűz Mária. Egy másik történet pedig úgy tartja, hogy a helyi favágók kivágtak itt egy fát, amelyen Mária-kép függött, így a fa vérezni kezdett.

A jelenést követően egyre többen kezdtek ellátogatni a forráshoz. Bár a csodás események előtt is sokan gyógyító erőt tulajdonítottak az itteni víznek, a legendás események után még többen kezdték fogyasztani a forrás vizét, gyakran fájó testrészeiket és szemüket is borogatták vele.

A jelenéseket követően kapta a forrás a Szentkút/Mária-kút elnevezést. A helyen ma egy kis kápolna is áll, emellett lourdes-i barlangot is emeltek fölé. Szentkút fő búcsúja Sarlós Boldogasszony napján van júliusban, de máskor is előszeretettel látogatják zarándokok és turisták is.

Szentkút Pilisszentkereszt határában   

Szentkút híres zarándokhely. A hely története szerint korábban itt csak egy kereszt állt. Történt egyszer, hogy egy vak kisgyerek a feszület felé nézett, imádkozott, és eközben meglátott egy fehér galambot (aki Szűz Mária lehetett, galamb formájában). Ekkor derült ki, hogy lát. A csodával felérő gyógyulás helyszínén kis szabadtéri kápolnát emeltek az itt folyó forrás fölé, amelynek vize kiapadhatatlan, még a legnagyobb szárazságban is folyik. A forrás vizét ma is gyógyhatásúnak tartják, sokan zarándokolnak a helyszínre, hogy merítsenek az üde, kristálytiszta vízből.

Vác-Hétkápolna

A Hétkápolna kegytemplom Vác déli részén, a Duna-parthoz közel található. Írásos emlékek szerint 1711-ben kezdték építeni. A legenda szerint egy váci asztalosmester betegségéből felépülve egy Szűz Mária szobrot helyezett el a forrásnál, ami hamarosan búcsújáró hellyé vált, így a „Kúti-képet” a templom főoltárára helyezték.

1769-ben Wirth Ferenc kanonok a templomhoz vezető úton hét képoszlopot helyeztetett el, mely Mária hét örömét és hét bánatát jelképezi. A kegyhely elnevezése is innen származik. A Szűz Mária tiszteletére épített templom és a körülölelő liget 1815 óta búcsújáróhely. Minden évben Mária nap (szeptember 12.) utáni vasárnapon tartják a búcsút, a hívők messziről zarándokolnak, sokan már előző éjjel is a kegyhelyen virrasztanak.

Forrás: turizmusvac.hu, https://pilisszentkeresztplebania.blog.hu, https://www.dobogokokirandulas.hu/Szentkut, femina.hu, http://karpatutak3.blogspot.com