Fedezd fel az őszi erdőt!

Nem csak az üde tavaszi táj és a lélegzetelállítóan zöld nyári erdő, de az őszi színek is könnyen elvarázsolják a kirándulót. Érdemes ilyenkor is kimenni a természetbe, hiszen a pompás színekben játszó őszi erdő látványa elvarázsol, feltölt és kikapcsol, és segít kiszakadni az egyre sűrűbbé váló mindennapokból. A Welovebudapest.com cikke több lehetséges őszi túraútvonalat javasol, ezekből mutatunk néhányat.

Barangolás a Zajnát-hegyek közt

Elsőre azt feltételezheti a kiránduló, hogy a táj felfedezése könnyed őszi kiruccanást ígér, de érdemes alaposan megtervezni a programot, mert akad pár trükkös rész ezen a vidéken – írja a Welovebudapest.com. A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy bár többségében jól láthatóak a turistajelzések és az utak, olykor nem teljesen egyértelmű, hogy mikor merre kell fordulni. A Zajnát-hegyek közt húzódó örvény alapvetően 4-5 óra alatt bejárható, de érdemes egy kis többletidőt kalkulálni, mert helyenként kicsit több időt vehet igénybe a pontos tájékozódás. A színes fák varázslatos látványa azonban kárpótol mindenért. Útközben különféle gombákra bukkanhatunk (a gyűjtésükkel óvatosan, a leszedett gombát mindig vizsgáltassuk be hivatalos helyen), illetve akár makkot, gubacsot és természetesen gyönyörű színes faleveleket is gyűjthetünk.

Út a Bölcső-hegyi kilátóhoz

Azoknak, akik kedvelik a kicsit „akciódúsabb” kirándulást, azoknak érdemes az Anna-völgyből indítaniuk az útjukat. Ha ezt a megoldást választják, akkor nemcsak a gyönyörű tájat csodálhatják meg, de lehetőség nyílik kidőlt fákon való átmászásra, vagy patakban lévő köveken ugrálásra – természetesen fontos, hogy mindezt kellő figyelemmel és gondossággal tegyük. Az útvonalon található a Lajos-forrás, Bölcső-kilátó és a Cseresznyés-völgy. A túra maga igencsak kalandos, és a 10 kilométeres, emelkedőkkel gazdagított terep is okozhat kihívásokat, ám aki ezt az útvonalat választja, nem fog csalódni – derül ki welovebudapest.com cikkéből. A szerző felhívja a figyelmet, hogy a Bükkös-patak partjáról induló útvonal másik oldalán honvédségi terület van. Itt gyakran szoktak lőgyakorlatot tartani, ezért a jelzett ösvényekről tényleg nem szabad letérni.

Őszi séta a Bertényi Miklós Füvészkertben

A csendesebb sétára vágyók számára valóságos paradicsom lehet a Bertényi Miklós Füvészkert Visegrádon. A létesítmény része az Ördögmalom-vízesés környékén található arborétum, ami egykoron uradalmi erdő volt. Az 1960-as években kezdték el átalakítani, amikor is fenyőfákat és egzotikus ázsiai növényfajokat telepítettek ide – erre hívja fel a figyelmet a welovebudapest.com összefoglalója. Mint írják, a füvészkertnek két nagy része van: az egyik maga az arborétum, a másik pedig az Erdőanyai-szurdok vadregényes környéke.

Forrás: welovebudapest.com