Váci Ártéri Tanösvény és környéke

Az ősz a kirándulások, kisebb-nagyobb túrák időszaka, hiszen ilyenkorra a rekkenő, nyári hőséget kellemesen simogató meleg váltja fel. Már csak az egész család számára megfelelő programot és úticélt kell megtalálni, ami ezúttal miért ne lehetne akár a Váci Ártéri Tanösvény és környéke?  Egy vadregényes hely, ami megér egy kirándulást!

Így közelíthetjük meg a tanösvényt!

A tanösvény a főváros irányából autóval az M2 jelű úton közelíthető meg, amelyről Vác előtt kell letérni a 2- es útra, majd a Diadal téren a sorompóig elmenni. Innen kezdve gyalogosan folytathatjuk az utunkat, a Gombás patakot követve, míg el nem jutunk az ösvény bejáratáig, amely Vác déli részén, a Göncöl Házhoz közel található.

Ha biciklivel tervezzük a kirándulást, a tanösvény bejárata a Budapest-Szob kerékpárúton dél felé haladva, a Gombás-patak hídján átkelve jobbra található. A Duna mentén vezető kerékpárút pont a tanösvény bejárata előtt megy el, de nagyon szemfülesnek kell lenni, mert sajnos nincs rendesen kitáblázva.

Miért különleges hely?

A Váci Ártéri Tanösvény az árterek nehezen megközelíthető világába enged betekintést. Építői arra törekedtek, hogy egyrészről a lehető legkevésbé zavarják meg a helyi élővilágát, ugyanakkor lehetővé tegyék, hogy az ide látogatók minél több életközösségbe nyerhessenek bepillantást. Séta közben áthaladhatunk bokorfüzesen, puha- és keményfaligeten, láthatunk különleges vízi- és vízparti növényeket. Megleshetünk varangyokat, levelibékákat, siklókat és ha szerencsénk van, akár vidrát, jégmadarat, tőkés récét, guvatot és még számtalan vízimadarat is láthatunk. A növény- és állatfajok felismerésében a tanösvény mentén elhelyezett tájékoztató táblák nyújtanak segítséget, de a tanösvényre kisebb csoportok szakvezetést is kérhetnek.

Mire számíthatunk?

A tanösvényt a Göncöl Alapítvány hozta létre 1993-1994-ben Nagy Gábor építész tervei alapján, majd mivel az áradó Duna időről időre megrongálja a tanösvényt (ilyenkor egyes részei víz alatt is vannak) helyreállítják önkéntesek, helyi vállalatok, civil szervezetek segítségével. A pallók állapota ennek ellenére sajnos évről évre romlik és az 510 méter hosszú, korláttal ellátott, cölöpökön rögzített pallósorból néhol hiányoznak kisebb-nagyobb darabok, ezért babakocsival közlekedőknek ezt a túrát nem ajánljuk, sokkal inkább olyan gyermekes családoknak, ahol a gyerkőc felfedező kedvű, és élvezi, hogy ő lehet a felderítő a kalandos túra során, de már kellőképpen óvatos és körültekintő. Az ártéri tanösvény mindenképpen megér egy látogatást, mert az épített környezet elhanyagoltságáért a csodálatosan buja, gazdag élővilág bőven kárpótol.

Ligeti-tavi piknikezés

A tanösvényt végigjárva érdemes megkerülni a közelben lévő Ligeti-tavat is, ami egy csendes, de igazán bájos kis horgász-tavacska. A könnyed séta után egy piknik- és pihenőhely is várja a kirándulókat, ahonnan tovább csodálható az ártéri vidék lenyűgöző látványa.

Forrás: turistamagazin.hu; ilovedunakanyar.hu; turizmusvac.hu, indafoto.hu, turistamagazin.hu