A csodaló és Pest megye

Kincsem, a verhetetlen csodakanca Európa és világszerte nagy hírnévnek örvend. A legyőzhetetlen paripa 1874-ben a Pest megyei Tápiószentmártonon látta meg a napvilágot Blaskovich Ernő birtokán. A nagyközségben található ma is a Kincsem Lovaspark. De nem csak ez az egy Pest megyei település őrzi a csodakanca hírnevét. A Gödön található istálló és lovarda is a magyar paripa emlékéhez kötődik. 1875 és 1880 között ugyanis ez a létesítmény volt Kincsem otthona, sőt ezekben az években a Pest megyei település volt a hazai lóversenyzés egyik legfontosabb központja. A csodaló elismertségét és megyei fontosságát jelzi az is, hogy a Kincsem életmű a Pest Megyei Értéktárba is bekerült.

A magyar lóverseny történetének egyik kiemelkedő korszaka volt az 1800-as évek második fele. A Pest megyei Tápiószentmártonon 1874-ben látta meg a napvilágot hazánk későbbi csodalova, Kincsem.  A különleges paripa a maga korában olyan európai és nemzetközi hírnevet szerzett, ami egyedülállónak számít. Kincsem a pályafutása során 54 versenyen indult és valamennyit megnyerte. Sikereivel nem csak tulajdonosának, Blaskovich Ernőnek szerzett hírnevet, de az egész magyar állattenyésztés elismertségét is növelte.

 

A csodaló 1875-ben került Gödre, az itteni istállóba. Kétéves korában pedig már el is kezdte a versenyzést. A Pest megyei létesítmény a többszörös díjnyertes versenylónak köszönheti hírnevét.  A csodakanca 1880-ig élt ebben az istállóban. Ezekben az években, sőt egészen 1887-ig Gödön volt a magyar lóversenyzés egyik legfontosabb centruma.  Az épület később évtizedeken át kihasználatlanul állt, majd néhány éve sikerült felújítani. A rekonstrukciónak köszönhetően egy kulturális és közösségi funkciókat nyújtó komplexum jött itt létre. Az egykori istállóban megtekinthető a Kincsem pályafutását bemutató emlékhely, egy hagyományos helyi mesterségeket bemutató terem, illetve egy állandó és időszaki kiállításokat befogadó tér is. Az épület eredeti homlokzatát felújították, és kialakítottak egy olyan termet is, mely alkalmas előadásokra, vetítésekre és más programokra. A nagy, négyszögletes udvar – az egykori csodaló szobrával – pedig szabadtéri színpadként is funkcionál.

 

 

forrás: pestmegye.hu, ilovedunakanyar.hu, lovasok.hu, magyarepitok.hu, kincsemlovaspark.hu