Beliczay-sziget

Ezúttal a Pest vármegyei Érd határába invitálunk titeket. A település déli részénél található a Beliczay-sziget, ami sokak számára kedvelt kirándulóhely, tavasszal ráadásul különleges virágszőnyeggel várja a látogatókat. ha kirándulást terveztek, érdemes a listára felvenni, mint célhelyszín.

A Beliczay-sziget egy gyöngyszem a Duna szívében, lenyűgöző természeti környezettel és történelmi jelentőséggel. Nevét a híres Beliczay családról kapta, akik hosszú évszázadokon át fontos szerepet játszottak Magyarország politikai és kulturális életében. A Beliczay-sziget ezáltal nem csupán természeti szépségeivel, hanem múltjának érdekességeivel is lenyűgözi látogatóit. A sziget ideális helyszín egy romantikus sétára szeretteinkkel, egy csendes piknikre vagy akár egy szellemi feltöltődésre a természetben.

A terület fenntartója a Pilisi Parkerdő. Néhány éve úgynevezett fafajcserét hajtottak itt végre, hogy a 67 hektáros területen az eddig két fafajból álló sérülékeny erdőborítást stabil, változatos állományú puhafás ligeterdők váltsák fel. A szigeten a beavatkozás előtt szinte csak nemesnyár élt. Ezeket első sorban gazdasági céllal telepítették, ám a fáknak alacsony a környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képessége, ezért egyre több egyed indult pusztulásnak a területen. A 2022-ben megvalósult, közel 10 hektárt érintő erdőtelepítés során szürkenyár, fehérnyár, korai juhar, mézgás éger, valamint szil csemetéket ültettek.

forrás: parkerdo.hu, funzine.hu, hetedhetorszag.hu, boldouljerden.blog.hu