Őszi csúcstúrák Pest megyében – 1. rész

Ősszel se kell lemondani a túrázásokról, a természet ilyenkor számos lehetőséget rejt, ráadásul Pest megyében bőven akad olyan hely, ahova érdemes kirándulást szervezni. Sorozatunk első részében három igazán különleges túrát ajánlunk, melyek között van nehezebb és könnyebben teljesíthető is. Egy azonban mindenképpen közös bennük: maradandó élményt adnak.

Budaörs, Csíki-hegyek, Odvas-hegy

A Budai-hegység legdélebbi, ugyanakkor leglátványosabb kopár sziklabércei a Budaörsöt övező Csíki-hegyek. Ez a rész fokozottan védett területnek minősül. A 8 kilométeres túra mintegy 3 óra alatt végig vezet a Huszonnégyökrös-hegytől a Csíki-hegyek déli oldalán át a pazar panorámájú Út-hegyre és az egészen elképesztő, páratlan Odvas-hegyre, felfelé 240, lefelé 280 méter szintkülönbséggel.

Javasolt útvonal: Budaörs, Csiki csárda – Huszonnégyökrös-hegy – Csík-hegy – Ló-hegy – Út-hegy – Odvas-hegy – Budaörs központ, Ófalu.

A túra nagy része jelzett (S és S∆) turistaúton, kényelmes ösvényeken halad, az Út-hegyre pedig jelzetlen út vezet. A megadott vonalon a legnagyobb kihívást az Odvas-hegy megmászása (315 m) jelenti a jelöletlen, rendkívül meredek csapásokon, de megéri, mert szinte magashegységi környezet és rendkívüli látvány vár ránk.

A hegyre kapaszkodó csapás első szakasza a legnehezebb, nem elég, hogy nagyon meredek, még nagyon csúszós is. Ám miután leküzdöttük a nehéz, sziklás szakaszt, kissé lankásabbra vált az út, és dolomitgyepes, gyönyörű hegyháton kapaszkodhatunk tovább, egyre teljesebb panorámát élvezve. Fokozottan védett területen járunk, ezért igyekezzünk a már kijárt ösvényeken maradni! Felérve a hegy nyugati, alacsonyabb csúcsára, végig tudunk menni az elképesztően szép, mediterrán jellegű, fehér mészkősziklákkal pettyezett gerincen, majd bizarr sziklaalakzatok közt tehetjük meg az utolsó szakaszt a legmagasabb pontra.

A csúcsról páratlan kilátás nyílik a Budaörsöt övező bizarr dombokra, jól látható a szomszédos Kő-hegy, a Farkas-hegy, a Csíki-hegyek vonulata, az Út-hegy és az egész város.

Ez a túra komolyabb kihívást jelent, ezért tapasztaltabbaknak ajánljuk és a környéket jól ismerő túravezetővel még élvezetesebb és biztonságosabb.  A túrához elengedhetetlen a bokát jól tartó, professzionális talppal ellátott, jó minőségű túrabakancs és rendkívül jó szolgálatot tehet egy pár túrabot is.

A lepkék hegye: a fóti-Somlyó

A Fót fölé emelkedő Somlyó-hegy a Gödöllői-dombvidék peremén átmenetet képez az alföldi és a középhegységi területek között. Az érintett vidéken a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tanösvénye vezet körbe, amely népszerű kirándulóhely. Az útvonal jelképe egy kék színű lepke, ha ezt követjük mintegy 2,5-3 óra alatt végig járható a tanösvény. A 3,5 km hosszú kör vonalvezetésű túra a Fáy-présház mellől indul, ahol érdemes beszerezni a Duna-Ipoly Nemzeti Park túrafüzetét, amelyből számos érdekességet megtudhatunk a terület élővilágáról. Ha pedig – akár már előzetesen online formában is felkészülnénk az útvonalra – a tanösvényről minden információ elérhető a Duna-Ipoly mobilapplikáció segítségével is.

Bár valójából dombról van szó, a dombtetőre érve hegyi panorámában lehet részünk. Szentendrétől Százhalombattáig belátni a tájat, és a Budai-hegység és a Pilis hegyeit is sorra vehetjük.

A terület igazán gazdag látnivalókban: a Somlyó legnagyobb molyhos tölgye 200 évesnél is idősebb, úgy tartják, a matuzsálemet még Vörösmarty Mihály is láthatta. A költő gyakran megfordult a hegy lábánál álló Fáy présházban. Fáy András – politikus és meseíró -1832-ben vett itt szőlőt, présháza a reformkor nagyjainak találkozóhelye volt. Járt itt Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Bajza József és Vörösmarty is. Állítólag egy itteni borozgatás alkalmával született meg a fröccs szavunk. A történet úgy tartja, hogy Vörösmarty Jedlik Ányossal iszogatott, aki 1829-ben írta le a szóda hazai gyártásának eljárását. Ahogy borozgattak, Jedlik adott egy kis szódát Fáy borához, és állítólag ekkor találta ki Vörösmarty a túl németesnek tartott spritzer név helyett a fröccs szavunkat.

Csobánkai körtúra az Oszoly-csúcsra

A Pest megyei Csobánkát idilli fekvése, a könnyen megmászható, 328 méteres Oszoly-csúcs és a bejárhatóságát megkönnyítő, számtalan módon kombinálható tanösvény teszi népszerűvé. A táj festői szépségét példázza a Csobánkai-medence monda szerinti keletkezése is, mely szerint mikor a Jóisten megteremtette a világot, elfáradt, és az oldalára dőlve éppen itt pihent meg, könyökével nyomot hagyva a Dera-patak völgyében.

A körtúrán a sűrűn egymást követő tájékoztató tábláknak köszönhetően az eltévedés veszélye szinte teljesen kizárható, így a kezdő turistáknak is bátran ajánljuk ezt a nagyjából 2,5 óra alatt, könnyedén teljesíthető útvonalat.

A hangulatos Oszoly-pihenőtől az Oszoly tanösvényt piros T betűvel jelzik az út menti fákon. Eleinte aszfaltúton haladhatunk, majd egy löszmélyúton enyhe emelkedőn érjük el a Majdán-nyerget. A kereszteződésnél balra térünk a sárga jelzésű széles erdei útra, amelyen 5 perc alatt egy újabb útcsomóponthoz érünk, itt figyeljünk nagyon, mert elég hiányosak a jelzések, a felsővezeték tornyát jobbról megkerülő, Csúcs-hegy felé vezető utat válasszuk.

 

A nem túl megerőltető emelkedő rövidesen felér a kőbányákkal szabdalt Csúcs-hegyre (352 m), melynek tetejéről az utat a találóan Fehér Szikláknak nevezett tanösvényen, a sárga jelzésű úton folytatjuk. Rövid kaptató következik, majd egy ligetes részen balra térve a sárga háromszög jelű úton kimegyünk az Oszoly-csúcs (329 m) kettős kereszttel és zászlórúddal koronázott sziklás tetejére, amely a túra egyik legszebb része. A szikláról káprázatos panoráma nyílik Csobánka házaira, valamint távolban a Pilis és a Budai-hegység csúcsaira.

 

Visszatérve a sárga jelű útra, balra fordulunk, és rövidesen egy mesebeli kis tisztásra, az Oszoly-rétre érünk. Itt elhagyjuk a sárga jelzést és a piros háromszög jelzésű úton folytatjuk tovább túránkat a Stiasny-pihenőhöz, amely a Kevélyek hegyláncának legészakibb meredek letörésén az ún. Oszoly-orron található. A pihenőtől a tanösvény egy rendkívül meredek, törmelékes lejtőben folytatódik. A kellemetlen lejtő alján balra fordulva érünk vissza  kiindulási pontunkhoz, az Oszoly-pihenőhöz.

Javasolt útvonal: Csobánka, Oszoly-pihenő – Majdán-nyereg – Csúcs-hegy – Oszoly-csúcs – Stiasny-pihenő – Oszoly-pihenő

 

Forrás: kirandulastippek.hu; turista.blogstar.hu; dunaipoly.hu; turistamagazin.hu