A lórévi Zichy-kápolna

Az idilli helyek szerelmeseinek lenyűgöző látványt nyújt a lórévi Zichy-kápolna. A tüneményes Pest megyei épület és a kápolnát körülölelő természeti szépség kiváló kirándulási lehetőséget kínál családoknak, pároknak vagy akár baráti társaságoknak is.

Lórév a Csepel-sziget déli részén, Ráckeve mellett található, Budapesttől mindössze 50 kilométerre. A kicsiny község Pest megye egyik legrégebben lakott területe, emellett a mai napig fontos dunai átkelőhelynek számít. A csendes és nyugodt szigeten, ártéri környezetben találjuk a Zichy-emlékkápolnát, amely már a túlparti Adonyból is jól látható. Azok számára, akik ellátogatnak ide, festői látvány tárul a szemük elé. Az épületet körülölelő Duna és az erdős növényzet szinte elvarázsolja a kirándulókat.  A romantikus, neogótikus stílusban épült kápolna pedig még vonzóbbá teszi a helyet.

Történet

A különleges kápolna történetéhez az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik kevésbé ismert eseménye kötődik. Itt végezték ki gróf Zichy Ödönt, Fejér megye volt alispánját, akit azzal vádoltak, hogy összejátszott Magyarország ellenségeivel. Az ítéletet a statáriális bíróság döntése alapján Görgey Artúr írta alá, aki ebben az időben Csepel-sziget parancsnoka volt. Az akasztást 1848. szeptember 30-án hajtották végre. A döntés nagy vihart kavart a korabeli közvéleményben, sokan ellenezték, a forradalom radikális hívei viszont egyetértettek vele, mások pedig úgy vélték, hogy Görgey ezzel a tettével akarta felhívni magára a figyelmet.

Építése

Zichy Ödön a szabadságharc egyik főrangú áldozata volt, az ő emlékére építtette a kápolnát a Habsburg császári család tagja, Ferenc József 1859-ben. Mivel a kivégzés helye egy ártér, a kápolnát mesterséges dombra kellett építeniük. Itt igyekeztek akkora halmot összehordani, hogy a legmagasabb árvizek se érjék el az épület kapuját. Az árvízvédelmi töltés gerincét – amellyel a szigetet védik az árvizektől – a kápolna háta mögött alakították ki.

Felépítését, szerkezetét tekintve a Zichy-kápolna egyhajós épület, homlokzatán rózsaablak és huszártorony látható. Nyíláskeretei és támpillérei kőből készültek, a többi rész – a kor divatjának megfelelően – nyerstéglából. Az északi és a déli oldalakon kőkeretes, nyújtott hatszöges beosztású ablakpárok figyelhetők meg. Az épület belterében fehér festett oltár található, aranyozott díszítéssel, középen pedig a keresztre feszített Krisztus látható, két oldalán Mária és Magdolna faragott szobraival.

Felújítások

A Zichy-kápolna sokáig elhagyatottan állt, mert az idős plébános halála után nem volt, aki gondozta volna. 2000-ben viszont felújították, az önkormányzat a ráckevei római katolikus egyházközséggel közösen kicseréltette a kápolna ólomüvegablakait és a tetőt. 2009 óta havonta egyszer szentmisét tartanak benne, és egy állandó kiállítást is berendeztek itt.

A kápolna jelenleg műemlékvédelem alatt áll. Kisebbfajta csoda, hogy a történelem pusztításai és a forradalmak így megkímélték az épületet.

Forrás: pestmegye.hu, fotobarat.hu, magyarcimerek.hu, termalonline.hu, flickr.com, travelo.hu