Sziklatornyok és különleges művárromok a Pilis déli lejtőjén

A Pest megyében található község története igen régre tekint vissza. A Pilisborosjenő északnyugati határában lévő Mackó-barlang – ásatásokon talált leletek alapján – már a jégkorszakot követően menedéket adott az embernek. Találtak itt bronz, római és Árpád kori maradványokat is. A török kor – sok más településhez és községhez hasonlóan – itt is súlyos pusztításokat végzett. A Mohácsról Budára vonuló törökök teljesen felégették a falut. A XVII. század – a korábbi pusztítások után – a sorozatos betelepítések időszakát hozta. Volt olyan korszak, amikor a település területi önállósága is csorbult. 1989-től azonban ismét önálló községgé válhatott Pilisborosjenő.

A Pilis déli lejtőjén található település és környezete bővelkedik látnivalókban, így kiváló helyszín nagyobb túrákhoz és hétvégi kirándulásokhoz is. Itt található például az a vár, amelyet a török időkben játszódó „Egri csillagok” című film forgatásához használtak díszletként. A község határában elhelyezkedő hegyekben számos gyalogtúra vonal és különleges sziklaformáció is fellelhető. Ilyen például a Teve-szikla is. A lenyűgöző természeti képződménytől alig pár kilométerre helyezkedik el a Nagy-Kevély és az Ezüst-hegy. Ezek csúcsairól szép kilátás nyílik a Pilis hegységre, a Budai-hegyekre és Pilisborosjenőre is.

Képek forrása: kirandulastippek.hu

Bővebb információk és hasznos tippek a pilisborosjenői kiránduláshoz itt: https://kirandulastippek.hu/budapest-kornyeke/pilisborosjeno-egri-var-romjai-teve-szikla-koves-berc