Isten háza

Mintegy két éve szentelte fel a pátyi római katolikus templomot Szent II. János Pál pápa tiszteletére Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. A különleges épület története a 2000-es évek elejére nyúlik vissza. Ekkor jött létre a Pátyi Római Katolikus Templomért Alapítvány, melynek fő célja a templomépítés anyagi bázisának előteremtése volt. Az épület elkészítése mintegy 15 évig tartott. A templomot a Pest megyei településen élő, lengyel származású építész, Gutowski Robert tervezte. Az épület a 2020-as Dezeen Awards közönségszavazásán ezüstérmet kapott.

A Pest megyei település, Páty lankás völgyeinek ölelésében fekszik a Szent II. János Pál pápa római katolikus templom. Az épület megépítéshez szükséges források előteremtésére még 2000-ben alapították meg a Pátyi Római Katolikus Templomért Alapítványt. Az épület végül egyházmegyei és állami forrásokból, pályázatokon elnyert támogatásokból, a hívek adományaiból, valamint önkormányzati és alapítványi forrásokból épült.

Az egyházközség szándéka az volt, hogy az épület legyen egy korhű építészeti és műszaki eszközökkel kialakított létesítmény, amely megfelelően illeszkedik az Egyház feladatának újszerű ellátásához. Fontos szempont volt, hogy a belső terek és a kert otthonos, világos és családias legyen, nemes és tartós anyagokkal építve, hiszen a háznak a szakrális funkciókon kívül nyitott közösségi térré kellett válnia.

A templomot Gutowski Robert, lengyel származású építész saját lakhelyére tervezte. Személyes kötődése az épület léptékén, a téralakításban és a belső terek átgondolt kialakításában is érződik.  A templom sziluettje az ölelés gesztusát vetíti elénk. A központi épülettömb mintegy kinyújtott kézként kulcsolódik össze a megemelt belső udvart körülvevő körítőfalban, amely egyszerre védelmezi és tartja egyben a közösséget. Ha pedig a belső teret nézzük, a tágas, letisztult, a magyar falusi templomépítészeti hagyományt követő egyhajós, nyugodt szakrális tér tökéletes alkalmat nyújt az elmélyülésre.

A templom a fények játékának mesteri színtere. Az építészeti megoldások bravúros harmóniájának köszönhetően a természetes fény keresztül-kasul bejárja a szentélyt és a hajót, vagyis a középkori templomépítészeti hagyományt követően a fény rajzolja körül a szakrális teret. A félköríves elrendezés miatt a templom minden napszakban, szinte óráról órára követi az idő múlását, mintha egy hatalmas napóra számlapján vándorolna körbe a napsugár. A napóra szimbolikát erősíti az épület különálló tornya is, amely – kereszttel a tetején – mintegy óramutatóként magasodik az ég, a Jóisten felé. A harangtoronyban egyébként öt harang lakik, melyeket Szent Imre, Szent István, a második világháborúból való megmenekülés, Szent Erzsébet és Szent Gellért tiszteletére öntöttek.

forrás: epiteszforum.hu, octogon.hu, magyarkurir.hu