Zebegény

Legutóbb Biatorbágy látnivalóit ajánlottuk nektek, ezúttal pedig Zebegényt járjuk körbe – összegyűjtve néhány különleges épületet és természeti látnivalót, ahová érdemes ellátogatni.

 Havas Boldogasszony-plébániatemplom

A 20. századi templomépítészet egyedülálló alkotása a szecessziós stílus elemeit bemutató templom, amely Kós Károly, Györgyi Dénes és Jánszky Béla tervei alapján készült 1908–1910 között. A korszak fiatal építészei által képviselt magyaros formavilág nemcsak az épület kialakításában, hanem belső festésében és bútorzatában is megjelenik. Berendezési tárgyait és festett üvegablakait Kós Károly tervezte, freskói pedig 1910 és 1914 között készültek Körösfői-Kriesch Aladár festőművész tervei alapján, Nagy Konstantin látomását ábrázolják a Szent Kereszt diadaláról és felmagasztalásáról.

A 2010-es centenáriumra megtörtént a templom teljes felújítása és elkészült az eredeti Kós-terveken szereplő homlokzati díszítés. A templom mellett található Árpád-házi Szent Erzsébet-szobor Maróti Géza építész, szobrászművész alkotása. Eredetileg a Maróti-villa kertjét díszítette, a villa államosításakor a zebegényieknek sikerült átmenteniük az alkotást a templomhoz.

Trianoni emlékmű

Maróti Géza építész-iparművész úgy tervezte meg a Kálvária-dombon található országzászlót és hősi emlékművet, hogy azok a Duna felől már több kilométeres távolságból láthatóak legyenek. Az 1960-as években az országzászló-építményt kilátóvá alakították át, eredeti funkcióját pedig elhallgatták. Az ezredfordulón sikerült csak visszaállítani eredeti funkcióját. 2000. június 4-én hivatalos emlékünnep keretében avatták fel, és a történelmi Magyarország egyes régióiból hozott földet helyeztek el a talapzatánál. Az emlékhely másik végén, a Kálvária-kápolnában található a „nemzeti emlékezés harangja”.

Sziklakápolna

A Kálvária-domb alján, a szerpentin mentén található a Sziklakápolna, melyben a legenda szerint egykor egy remete élt. Az ő munkája a barlang jobb oldalán látható gyönyörű dombormű, amely Szűz Mária megkoronázását és a Szentháromságot ábrázolja. A remete halála után kibővítették a barlangot, és templommá alakították át. Évtizedekkel az Öregtemplom lebontása után, 1938-ban Jékey László és Bartóky Magda építtette a jelenleg is látható díszes, címeres homlokzatot a kovácsoltvas kapuval Hendrich Antal tervei alapján.

Kós Károly-kilátó

A Trianoni emlékmű mellett található a zebegényi hegyen a Kós Károly-kilátó, melyet 2015 nyarán avatták fel. A terveket Csóka Árpád készítette: a kilátó felépítése alapján leginkább egy templomra hasonlít, a vörösfenyő torony alsó része székely kaput formáz, ezzel is tisztelegve az építész erdélyi származása előtt.

Hétlyukú híd – „Héthíd”

Magyarország első vasútvonalának meghosszabbításakor, a Vác–Párkány vasútvonal kialakítása során több völgyhíd épült, többek között a zebegényi hétlyukú híd. Az építkezés olasz szakemberek irányításával zajlott 1846–1850 között. Eredetileg egy vágányra tervezték, de a megnövekedett forgalom és szállítási igény miatt kétvágányúvá bővítették. A „Héthíd”, ahogy a zebegényiek hívják, hétnyílású boltozatával vasúttörténeti különlegesség, 1965-ben műemlékké nyilvánították.

 

forrás: https://akvarellzebegeny.hu/, turistamagazin.hu, kirandulastippek.hu, ilovedunakanyar.hu