3+1 magaslat, ahonnan még szebb Pest megye

A következő kilátókba azoknak is érdemes ellátogatniuk, akik esetleg félnek a magasságtól. A friss levegő, a természeti kincsek sokasága és a hosszan elnyúló, gyönyörű látképek mindenért kárpótolnak. Ha túrázni akadna kedvetek, és még nem tudjátok, hogy hova is menjetek, segítünk. Mutatunk néhány csodálatos panorámájú Pest megyei kilátót.

Különleges kilátás a Pilis hegyeire

A Dévényi Antal-kilátó az ország egyik legkülönlegesebb magaslati megfigyelő helye, amely a 447 méter magas Nagy-Kopasz-hegyen található. Nevét a XX. századi magyarországi erdőtelepítések jelentős alakjáról, Dévényi Antalról kapta. A kiváló erdőmérnök kiemelkedő szerepet vállalt a Piliscsaba környéki hegyek újra fásításában is. Az építményt az Ybl-díjas Koller József tervezte. A létesítmény formájához az alapötletet a népszerű építő-logikai játék, a Jenga adta. A kilátó elkészítéséhez 132 köbméter, egymásra rakott tömör fenyőgerendát használtak fel. Ez a forma ma már nemzetközi népszerűségnek örvend, számos lakóépület, szálloda és turisztikai célú létesítmény valósult meg ebben a geometrikus alakzatban. A 11,5 méter magas épületből gyönyörű panoráma nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre. Az építményt és a közelében kialakított erdei pihenőhelyet 2015. június 12-én avatták fel.

A kilátó legegyszerűbben Piliscsaba irányából közelíthető meg, de Pilisvörösvár, Pilisszántó és Piliscsév felől is vezetnek ide túrautak.

A Dunakanyar őrtornya

A Julianus-kilátó a Dunakanyar egyik legszebb panorámáját nyújtja a turistáknak. Az egyedi építmény a 482 méter magas Hegyestető csúcsán található, ahonnan a Dunára, a Visegrádi-hegységre és a Börzsönyre is páratlan kilátás nyílik. Nyugatra Szlovákia, délre Dömös és a Visegrádi-hegység, keletre Visegrád és Vác panorámája tárul elénk. A csaknem tizenöt méter magas és kétemeletes torony stílusában is egyedülálló, leginkább egy középkori bástyára emlékeztet. A kilátót 2011-ben renoválták, ennek köszönhetően a lépcsők, a külső homlokzat és a belső részek is teljesen megújultak. Az épület lábánál pedig padok és asztalok várják a kirándulókat, így igazán idilli, hangulatos környezetben lehet piknikezni vagy egyszerűen csak beszélgetni.

A Julianus-kilátó Zebegényből és Nagymarosról egyaránt megközelíthető. Nagymarosról a kék, Zebegényből a sárga jelzéseket követve. Az útvonal minden évszakban járható, de esős időben csúszós, erre mindenképp érdemes figyelni.

Bakancslistás panoráma

Az egyik leglátványosabb kilátópont Magyarországon a Prédikálószék, amely 639 méteres magasságával a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja. Neve onnan ered, hogy sziklás csúcsa szószékre emlékeztet. A népszerű kirándulóhelyen a Duna legjellegzetesebb kanyarulata, a Visegrád, Nagymaros, Zebegény vonulat és a Börzsöny tárul elénk, előtérben a Hegyes-tetővel és a Szent-Mihály-heggyel.

A Prédikálószéken 2016-ban építettek kilátót Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján. A 12 méter magas fa építmény három, felfelé haladva egyre szélesedő teraszáról fokozatosan tárul elénk a Dunakanyar csodálatos panorámája. A hegycsúcson egy kis tisztást is találunk, ami mellett egy fából készült kereszt magasodik.

A Visegrádi-hegység egyedi körképe

A Zsitvay-kilátó a 378 méter magas Nagyvillám tetején található, amely a térség egyik fontos kirándulóközpontja. Eredeti neve Jubileumi-kilátó volt, utalva arra, hogy építésekor az 1913-ban alapított Magyar Turista Szövetség fennállásának a huszadik évfordulóját ünnepelte. A ma használatos elnevezését a múlt század egyik kiemelkedő alakjáról, Zsitvay Tiborról kapta, aki a Magyar Turista Szövetség elnöke és Magyarország igazságügyminisztere (1929-1932) volt. Tiszta időben a fővárost és 100 kilométeres környezetét is belátni a kilátóból. Az épület tervezői igyekeztek az építmény formavilágának kialakításánál hasonlóságot, összhangot teremteni a visegrádi vár és a Salamon-torony jellegzetességeivel. A kőből készült kilátót 2005-ben műemlékké nyilvánították. Akár babakocsival és kisgyerekekkel is el lehet ide látogatni, mivel a helyet nagyon könnyű megközelíteni. Autóval a 11. számú út irányából, Visegrádról pedig gyalogosan is eljuthatunk ide az országos kék, majd a hozzá fonódó kék háromszög jelzésen haladva.

Források: parkerdo.hu, mozgasvilag.hu, termeszetjaro.hu, szallasnagymaros.hu, kirandulastippek.hu, ilovedunakanyar.hu, turistamagazin.hu