Új kilátó épült a Bölcső-hegyen

A Pilisi Parkerdő újabb látványossággal bővült. A természetjárók egy új kilátóról szemlélhetik a gyönyörű tájat és a körpanorámát. A borovifenyő-gerendákból készült építmény az 587 méter magas Bölcső-hegyen kapott helyet. A Szentendre és Pomáz határvidékén található kilátó Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján készült.

Bölcső-hegy

A Bölcső-hegy egy 587 méter magas hegy Pest megye területén, a Visegrádi-hegységben, Szentendre és Pomáz határvidékén. Környékét számos turistaútvonal érinti, a csúcsára a zöld háromszög turistajelzés vezet. Tetején 2021-ben indult meg a korábbi, használhatatlanná vált kilátó helyén egy új faépület kialakítása. Tömbjében és a közvetlen környéken több forrás fakad (Csepel-forrás, Háziipari-forrás, Kármán-forrás, Kékvizű-forrás stb.), ezek közül a leginkább bővizű a Lajos-forrás, amely önmagában is fontos turisztikai célpont.

A kilátó

A Pilisi Parkerdő természetjáró szervezetek javaslata alapján és velük egyeztetve döntött úgy, hogy a régi kilátó helyén újat épít. Az idén ősszel elkészült 2,4 x 2,4 m alapterületű, áttört hasáb formájú szerkezet 10×10 centiméteres borovi fenyőgerendákból készült, felső korlátja 7 méterre található a vasbeton alaptól.

A körpanorámát biztosító kilátószint egyszerre mindössze 5 embert képes fogadni, de megéri felkapaszkodni a szűk lépcsőkön a kilátásért. Déli irányban a Nagy Csikóvár hegycsúcs, nyugatra a Lom-hegy, északkelet felé a Cser-hegy, északnyugatra a pilisszentlászlói hegyoldal, míg keletre Szentendre város és tiszta időben a Mátra vonulatai láthatóak.

A beruházás a „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” című pályázat keretében valósult meg, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel konzorciumi együttműködésben.

forrás: inforstart.hu, hellovidek.hu, parkerdo.hu, turistamagazin.hu