Városnézőben ősszel

Kirándulni nem csak a természetben lehet. Vannak, akiket kifejezettem a városi bóklászás köt le. Szerencsére a megyében számos olyan település található, ami idilli programlehetőséget biztosít egy őszi városi kikapcsolódáshoz. Szentendre vagy Vác akár randicélpontnak is szuperek, ha a megszokott beülős helyek helyett valami mást keresnénk. A kacskaringós, macskaköves utcák, a színes házacskák, a különleges templomok, a Duna közelsége vagy a Gödöllői Királyi Kastély még azokat is ezekbe a városokba csábítják, akik hétvégéjüket inkább a különféle túrák teljesítésének vagy a hegységek felfedezésének szentelnék. Hoztunk néhány várost, ahova ősszel is érdemes ellátogatni.

Gödöllő

A település egyik legismertebb pontja a Gödöllői Királyi Kastély. De Sissi otthonán túl is van jó pár látnivaló a pest megyei városban. A kastélyhoz közel találjuk a botanikai ritkaságokkal teli Erzsébet parkot, amit 1898-ban, a királyné tiszteletére hoztak létre, a színesedő lombok alatt kiszellőztethetjük a fejünket, hogy utána tegyünk egy sétát az egykori gödöllői művésztelep és a GIM-ház felé. De a valamikori Várkapitányi Lakot is felkereshetjük, hogy megnézzünk egy-egy izgalmas kiállítást, és ha mindenképp múzeumlátogatásnak szentelnénk az időnket, akkor a Fő tér szomszédságában álló Gödöllői Városi Múzeumba is betérhetünk – bár utóbbi technikai okok miatt bizonytalan ideig zárva tart. Ha pedig mindez túl sok a városból és hiányzik a természet, akkor térjünk rá az arborétumba vezető útra, és vesszünk bele a lucfenyők, a cédrusok és a gesztenyefák ölelésébe.

Szentendre

Teljesen mindegy, milyen évszakban járunk épp, egyedül, párosan vagy családdal, macskaköves utcáival és színes házaival, rengeteg látnivalójával és izgalmas programjaival Szentendre mindig szuper választás. Van itt minden, ami a kikapcsolódáshoz és a feltöltődéshez kell: művészet, kulturális rendezvények, mediterrán életérzés, kalandozhatunk a szűk sikátorokban, és mindezt megkoronázza a Duna-part. A girbegurba utcákon való andalgás közben érdemes betérni valamelyik múzeumba, de akár az egész sétát felfűzhetitek a kiállítóterek tematikájára, ugyanis vagy 10 múzeumot biztosan találtok a városban, a Ferenczy Múzeumot, a Kovács Margit Múzeumot és a MűvészetMalmot mindenképpen nézzétek meg!

Vác

Az előzőek hasonlóan Vácott is számos látnivaló akad az ide látogató számára. A Március 15. téren körbesétálva megcsodálhatjuk a 18. században épült házakat, amik még őrzik barokk stílusukat, ilyen a városháza, a Nagypréposti palota vagy a Kuria épülete. Itt van a Fehérek temploma is, ami a Domonkos-rendi szerzetesek ruhájáról kapta a nevét, és aminek a kriptájában 262 spontán mumifikálódott testet találtak, és szintén a téren találjuk az 1700-as években elbontott Szent Mihály-templom alaprajzát őrző romokat is. Az egyik leghíresebb látnivaló az ország egyetlenegy diadalíve, amit Mária Terézia tiszteletére emeltek, ám az uralkodó nem volt hajlandó átvonulni alatta. A Konstantin téren magasodó váci székesegyház monumentális épülete az ország egyik legnagyobb katedrálisa, aminek nemcsak francia klasszicista külseje, de a csodás freskókkal teli beltere is lenyűgöző – felújítás miatt a templom 2023 őszéig zárva tart.

Zebegény

A Dunakanyar egyik legtávolabbi települése, ahová már csak a táj magával ragadó látványa miatt is érdemes ellátogatni. A fővárosiak már a 20. században is imádták ezt a kis települést, úgyhogy sorra épültek a századfordulós nyaralóvillák és kúriák, amilyen például az 1917-ben elkészült Dőry-kastély is. A Ferencz József gyermektelep az 1896-os millenniumi kiállítás egyik pavilonja volt, ezeket elbontás után értékesítették, így került a dohányipart bemutató pavilon Zebegénybe. Az erdélyi fatemplomok mintájára épült Havas Boldogasszony-templom már a hófehér szecessziós homlokzata miatt is csodás látvány. Ha tehetjük, lépjünk át a boltíves kapun, mert a Körösfői-Kriesch Aladár festette templombelső egy teljesen más univerzumba repít minket. A templomot és annak berendezését is Kós Károly, valamint Jánszky Béla tervezte.

Ráckeve

A Duna vonalán található településen nemcsak varázslatos vízi világ vár ránk egy működő hajómalommal, meg hangulatos piac a parton, de a városban is megéri sétálgatni. Itt van az ország egyetlen megmaradt gótikus szerb temploma, aminek belső falait középkori freskók díszítik, de barokk ikonosztázt is láthatunk benne. Ha templomokat néznénk, a látképet meghatározó neogótikus református templom épületét ne hagyjuk ki, amit 1913-ban építettek, miután elődje súlyos tűzkárt szenvedett. A városháza kedves, magyaros szecessziós épületét is nézzük meg, sőt, itt a kilátóként funkcionáló egykori tűztoronyba is felmehetünk. Ha már elutazunk Ráckevére, akkor a város barokk kastélyát, a csodás Savoyai-kastélyt és a hozzátartozó parkot is nézzük meg – az épületet hamarosan felújítják, a tervek szerint négycsillagos szállodát és rendezvényközpontot alakítanak ki benne.

forrás: welovebudapest.com, szigetmonostor.hu, epiteszforum.hu