Természet közelben

Megszokhattátok, hogy rendszeres hozunk nektek hétvégi programajánlókat. Mutattunk már kutyabarát kirándulóhelyeket, különleges desszert műhelyeket vagy éppen babakocsis programokat. Tavasszal egyre szebb a természet, zöldebbek a fák és a növények is színpompássá válnak. Ezért ezúttal a régióban található mesés arborétumokból és kertekből szemezgettünk a teljesség igénye nélkül. Íme néhány hely, amit érdemes a kirándulási listára felvenni.

Szentendrei japánkert

A japánkert éppen annyira érvényes szimbólumok tárháza, mint a festői tájak természetbe való adaptálása. Utóbbinak lehetünk szemtanúi a még gyerekkorú, mindössze 6 éves szentendrei japánkertben, aminek még bő évtizede van hátra addig, míg a növények megnőnek és tökéletes esztétikai élményt nyújtanak. A park központjában teapavilon áll, amely mintha lebegne a vízen, a növényzetet pedig úgy alakították ki, hogy a festők városában minden évszakban festői hatást keltsen.

Cím: 2000 Szentendre, Czóbel sétány

Gödi Huzella Kert

22 éve tetszhalott állapotban lévő kertet éppen felújítják. A hivatalos tájékoztatás szerint a terület március 28-tól már látogatható, de senki ne számítson precíz ágyásokra, tökéletesen kiépített sétautakra. A terület több részén jelenleg is rendezés zajlik, elkészült ugyan a Békaliliom tanösvény, de még nagyon sok munka hátra van. Éppen a vadregényessége, természetközelisége miatt érdemes felkeresni még a jelenlegi állapotában, illetve fotós témának is remek. A park korábban Arany Jánosé volt, fia adta el a Huzella családnak. Arborétumában csodás örökzöldek vannak, dísze a lépcsőzetesen kialakított tórendszer. Szorosan kötődik az ártérhez, úgynevezett galériaerdő része is van, számos védett növényfajjal.

Cím: 2131 Göd, Jávorka utca 14.

Gödöllői Erdészeti Arborétum, MATE Botanikus Kert

Ha tiszteletre méltó óriás fákat szeretnénk látni, kétségtelen, hogy Gödöllő felé kell vennünk az irányt. Az erdészeti arborétum 1902-es létesítésének célja a hazánkban állományt nem alkotó fafajok, leginkább fenyőfélék telepítése volt. A terület a háború után, a 60-as évektől kezdte elnyerni mai formáját. Jelenleg 154 erdőtípust, fafajokat és hozzájuk kapcsolódó társulásokat figyelhetünk itt meg. A területtől kocsival bő negyedóra alatt jutunk a Szent István Egyetem gödöllői campusán található botanikus kertbe. Az 50-es évek óta működő terület legszebb ékessége a közepén található, közel 20 méteres, mintegy kétszázszáznyolcvan éves matuzsálem, egy vadkörtefa, a 2014-es európai Év Fája verseny ezüstérmese.

Cím: 2100 Gödöllő, Páter Károly utca 1. – botanikus kert, 2100 Gödöllő, Isaszegi út 164. – arborétum

Budakeszi Arborétum

Az ismert vadasparkhoz viszonylag közel csodás arborétum is várja a Budakeszire látogatókat. Az 1959-ben alapított társulás még most is bővül, tavaszi hagymásokkal, gyöngyvirággal, peóniákkal és egy-egy fafajjal is gyarapszik az élővilága. Madárház, állatsimogató, játszótér és fedett tűzrakó is várja a látogatókat, a helyszín pedig kiváló rendezvényekre, születésnapokra is. Az arborétum közelében hamarosan – várhatóan 2022 májusában – látogatásra alkalmassá válik a Budakeszi HerbáriAm is, amelynek területén betekintést nyerhetünk majd a növényekkel való tudományos munkába, és végigsétálhatunk a dendrológiai, vagyis a fás növényekkel foglalkozó tanösvényen is.

Cím: 2092 Budakeszi, Erzsébet-puszta

A Kertész Kertje Pilisszentkereszten

Szomoru Miklós kertészmérnök csodás, eldugott, 800 négyzetméteres oázist varázsolt a Pilis közepére, ami tavaly bizonyos napokon látogatható volt, remélhetőleg idén is lehet majd menni gyönyörködni a csodás növényekbe. A kisebb alapterületű kert különböző tájépítészeti megoldások segítségével egészen tágasnak tűnik, az egymás mögötti növények sorai a környező hegyek vonalaihoz illeszkednek. Madárraj, angol-, olasz- és zöldségeskert, pillangóhadsereg és olyan zöld gyep, ami itthon szinte egyedülálló. A látogatás a rengeteg virág miatt inkább felnőttprogram, de az állandóan repdeső lepkék miatt különösen csodálatos élmény.

Budakalászi Kemotaxonómiai Botanikus Kert

Gyógynövénykutató Intézet botanikus kertjében különleges módon, a bennük található kémiai anyagok szerint csoportosították a növényeket. Az itt található 900 taxon (faj, alfaj) a Rolf Dahlgren svéd botanikus zárvatermő növényeket magában foglaló és a növényekben található másodlagos kémiai anyagokat alapul vevő fejlődéstörténeti rendszerének megfelelően rendeződik el. A kertet üvegház egészíti ki, a látogatás pedig előre bejelentett csoportok számára lehetséges, a helyszínre autóval a legkényelmesebb ellátogatni.

Cím: 2011 Budakalász, Lupaszigeti út 4.

forrás: welovebudapest.hu, nlc.hu, csodalatosmagyarorszag.hu