Tanösvények a megyében

Mozogni, a szabadban lenni ősszel is érdemes. Sőt, ha még napsütéses időszakot is sikerülni kifognunk, igazán kellemes kirándulások szervezhetők. Szerencsére Pest megye igen gazdag látnivalókban. Korábban több témában is hoztunk már nektek gyűjtést, kirándulóhelyeket ajánlva. Ezt a „hagyományt” megtartva, most újabb témakörben gyűjtöttünk össze néhány helyszínt. Ezúttal a tanösvények kerültek napirendre.

Selyem-réti tanösvény

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található a Selyem-réti tanösvény, amely egy védett természeti terület erdei élővilágába enged betekintést. A terület a jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással.

A vizes élőhely gazdag növény- és állatvilága tárul itt a látogató elé. A Nagy-erdő fái és holt fái arra is jó példát mutatnak, hogy sok növény- és állatfaj számára az elkorhadt fatörzsek, gallyak életteret tudnak biztosítani. A tanösvényt bejárva olyan, a láperdőkre jellemző fajokat láthatunk, mint a nyári tőzike vagy a mocsári teknős.

Szent Jakab-sétány

Sokan ismerik a Santiago de Compostela végállomású zarándokutat az El Caminot. Ennek mintájára alakult meg hazánkban a 450 kilométeres Magyar Zarándokút, melynek része a dabasi Szent Jakab-sétány is. A tanösvényként is funkcionáló helyszín bemutatja a térség fafajtáit. A cölöpökön álló pallos út fahidakkal és kilátóval egészült ki, és igazi ritkaságnak számít Magyarországon. A magaslatról mesés, 360 fokos panoráma tárul a látogató elé.

Rögtön a tanösvény elején érdemes megnézni a 2014-ben létesített Szent Jakab szobrot, Az alkotás Santiago de Compostelában készült és a helyi érsek szentelte fel. Ahogy haladunk a sétány mentén az Ezerkilencszáznyolcvankilencesek szigete felé, a környék 25 fafajtájáról készült metszetet is megtekinthetjük.

A tanösvényen igazán kedvelt kiránduló hely, ezen felül a helyiek közkedvelt kikapcsolódási célpontja is ez a környék. A hatalmas terület kiválóan alkalmas sportolásra, piknikezésre, sütögetésre, és horgászásra is. Kisgyermekes, kutyás családoknak egyaránt tökéletes kirándulási célpont.

Fóti-Somlyó tanösvény

A 3500 méter hosszú taösvény a fóti Fáy-présház mellől idnul és a lepkés állomásjelzést követve 2,5 óra alatt bejárható.

Ajánljuk még mindenképp a Váci Ártéri Tanösvényt és a Gyadai rét- és tanösvényt is. Ezekről korábban mi is írtunk.

forrás: dunaipoly.hu, kirandulastippek.hu, csodahelyek.hu, csodalatosmagyarorszag.hu