Látnivalók Zebegénynél

Rendszeresen szoktunk írni nektek Pest megye különleges és látványos kirándulóhelyeiről. A térség igen gazdag szebbnél-szebb helyszínekben. Ezúttal Zebegény látványosságaiból hoztunk ízelítőt. A Dunakanyar vidéket bármelyik évszakban érdemes meglátogatni, mindig gyönyörű. A bájos, Duna-parti település, Zebegény viszonylag közel fekszik a fővároshoz, könnyen megközelíthető és garantáltan egyik évszakban sem fog unatkozni, aki ide tervez kiruccanást.

Havas Boldogasszony-templom

A szecessziós stílusú templom 1906-1910 között épült, a kor fiatal építészei, Kós Károly, Györgyi Dénes és Jánszky Béla tervei alapján. A templom mellett álló Árpád-házi Szent Erzsébet szobrot Maróti Géza szobrász, építész készítette. Az alkotás egykor a zebegényi Maróti-villa kertjében állt. Mikor ezt az épületet államosították a 20. század közepén, a szobrot a zebegényi egyházközség mentette meg a kidobástól, ekkor került jelenlegi helyére. A templom freskóit Körösfői Krisch Aladár festőművész tervei alapján tanítványai alkották.

Szőnyi István Emlékmúzeum

A létesítmény nem a hagyományos értelemben vett múzeum. Az alapítók célja az volt, hogy minél hűebben őrizzék meg és mutassák be a Szőnyi műveket és azt a környezetet, ahol a művek születtek. Szőnyi István a XX. századi magyar festészet kiemelkedő alakja, 1924-től egészen haláláig Zebegényben élt és alkotott. Művészete itt teljesedett ki, festészetét a varázsos szépségű táj, a faluban élő emberek ihlették, egykori lakóháza és műterme 1967-től emlékmúzeum. A létesítményben lehetőség van részt venni múzeumpedagógiai programokon is iskolai csoportok, családok, és felnőttek számára.

Trianoni emlékmű

A Kopasz-hegyen található különleges építményt Maróti Géza tervezte, az 1930-as években. Bár a megvalósítását elkezdték ugyan, a második világháború közbeszólt. A zebegényi lakosoknak végül úgy sikerült megmenteni az emlékművet a lerombolástól, hogy leleményesen átminősítették kilátóvá.

Kós Károly kilátó

Zebegény egyik legnépszerűbb nevezetessége évente több ezer kirándulót csalogat a környékre. Minden korosztály számára kiváló úti cél, hiszen nem igényel nagyobb erőfeszítést a felkeresése, az élmény, amit az innen táruló panoráma nyújt ugyanakkor utánozhatatlan. A kilátó elődje egészen 2014-ig a Trianon emlékmű területén állt, majd ezután felmerült egy új építmény létrehozása, amely meg is valósult a Kálvária-domb egy távolabbi pontján. Csóka Árpád tervei alapján fából készül az emelvény, amelynek különlegessége, hogy szemből egy római őrtoronynak látszik, amely arra utal, hogy erre vezetett a Duna mentén 500 km hosszan húzódó római limes útvonala. A kilátó alsó része székelykaput formáz, oldalról nézve pedig egy templomra hasonlít az építmény.

forrás: ilovedunaknyar.hu, aktivmagyarorszag.hu, termeszetjaro.hu