Pest megye rejtett zugai

Nem kell elhagyni Pest megyét ahhoz, hogy csendes, a béke és kikapcsolódás szigetének is megfelelő településekre bukkanjunk. Néhány ilyet javaslatként mi is összegyűjtöttünk nektek. Legyen szó hétvégi kirándulásról, családi nyaralásról vagy egyéni túrázásról, Jászkarajenő, Kisoroszi és Pilisszentlászló is tökéletes választás lehet.

Mindannyian vágyunk néha olyan napokra, amikor kicsit távol lehetünk a város zajától, a folyamatos nyüzsgéstől és embertömegtől. A megfelelő kikapcsolódáshoz és feltöltődéshez csendre, nyugalomra van szükségünk. Mutatunk néhány ilyen Pest megyei települést.

Egy jász település Pest megyében

Jászkarajenő a megye legdélkeletibb falva. Egyike azon jász településeknek, amelyek nem Jász-Nagykun-Szolnok megyéhez tartoznak. A több mint, 2600 fős községben két, a 19. század végén épült templom is található.  A gótikus stílusban készült katolikus Nagyboldogasszony-templom és a református templom. Ha erre járunk, érdemes végig menni a Csonka Márton tanösvényen is, amelynek névadója ihlette Arany János: A vén gulyás című versének főszereplőjét. A nyolc kilométer hosszú, öt állomásból álló tanösvény Jászkarajenő múltját és természeti kincseit mutatja be. Útközben feltáratlan Árpád-kori temetőt, akácos erdőt és fogathajtó pályát is láthatunk.

Művészek otthona

Kisoroszi a Dunakanyar egyik kedvelt kirándulóhelye, a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. A település a Szentendrei-sziget északi csücskén fekszik, két oldalról a Duna fogja közre. Elzártságát bizonyítja, hogy egyetlen út köti össze a többi községgel, amit egy-egy nagyobb árvíz során néha el is önt a Duna. A helyi természeti szépségek közül kiemelkedő Kisoroszi bányatava, a Cseres-tó, de ha erre járunk, mindenképp érdemes megnézni a falu hangulatos házait, tereit, szobrait és az itt található helytörténeti gyűjteményt is. A csodás természeti környezet több művészt is idevonzott. Itt élt többek között Fekete István, Mészöly Miklós, Polcz Alaine, Nádas Péter író és Sváby Lajos festőművész is. Élete utolsó éveit szintén Kisorosziban töltötte és a református templomban kántorkodott Illés Lajos, az Illés-együttes névadó-alapítója.

Királyok kedvelt helye

Pilisszentlászló a Lepence-völgybe vezető Szentendre-Visegrád úton fekszik, hét kilométerre a szentendrei skanzentől. A település a Visegrádi-hegység legmagasabban, 360 méteren fekvő falva, ahol mintegy 1200 lakos él. Ez az egyik legizgalmasabb kirándulóhely a Dunakanyarban, ahonnan az Apátkúti-völgy is könnyedén megközelíthető. A 13. században III. András király építtetett itt egy vadászházat, melyet később a pálosok kolostorrá alakítottak át. Itt ismerte el 1308-ban Csák Máté Károly Róbertet magyar királynak, de később Nagy Lajos és Mátyás király is gyakran járt a kolostorban. A településről könnyen megközelíthetők a hegység nevezetes pontjai, a Rám-szakadék, Dobogókő, de túraúton Visegrád vagy Szentendre is elérhető. A Duna-partot is többféle hegyikerékpáros úton elérhetjük innen Szentendre, Dunabogdány vagy Visegrád felé.

Képek forrása: travelo.hu, kisoroszi.hu, dunakanyargo.hu, szeretlekmagyarorszag.hu, pilisszentlaszlo.hu