Bertényi Miklós Füvészkert

Visegrád felől a Telgárthy-rétre vezető úton haladva számos különleges látnivalót találunk. Megcsodálhatjuk az Apátkúti-patakot, az Ördögmalom vízesést majd a Magdolna-forrást mígnem elérkezünk a rétre, amelynek szélén megtaláljuk a Bertényi Miklós Füvészkertet. A minden évszakban látogatható természeti kincs valójában egy klasszikus, parkerdei környezetben kialakított arborétum.

Az 1960-as évek második felétől a füvészkertben lévő, főleg tölgy- és gyertyánerdők helyére különböző örökzöld és fenyő állományokat telepítettek, a korosabb őshonos fák megtartása mellett. 1978-ban Bertényi Miklós és Varga Gábor erdőmérnökök vezetésével kezdték meg a terület arborétummá való átalakítását. Számos lágyszárú növényt, virágokat, cserjéket, egzotikus, főleg ázsiai növényeket honosítottak meg a füvészkertben. Az 1980-as években még egy madártani tanösvényt is létrehoztak.

A 16 hektáros terület két jól megkülönböztethető részből áll. Egyik a tulajdonképpeni arborétum, amely egy 19 állomásos, kanyargó ösvényekből és szélesebb utakból álló hálózatból épül fel. A másik, a természeti környezet nézve izgalmasabb rész az Erdőanyai-szurdok meglepően vadregényes, látványos vidéke. A borostyánnal befutott, meredek hegyoldalak mentén sokszor közvetlenül a köves mederben vezet az ösvény. Az őserdőszerű növényzet és a mélyen bevágódott völgy igazi rejtélyes hangulatot teremt. Az ösvény végül egy éles bal kanyarral vezet ki a szurdok mélyéből, majd egy szép tisztás mellett érünk vissza az emlékkő előtti csomóponthoz.

Az arborétum 19 állomása egy kacskaringós körsétát rajzol ki.  A legmagasabb pont, a 9-es, közel 100 méterrel magasabban van a völgyhöz képest. Ha az összes állomást nem is járjuk végig a 6-os tábláig mindenképpen érdemes felmenni. A gyönyörű tisztást borókák övezik, és két 200 év körüli tölgymatuzsálemet is látható itt. Az arborétum néhány pontjáról gyönyörű kilátás nyílik a visegrádi fellegvárra.

forrás: parkerdo.hu, visitvisegrad.hu, kirandulastippek.hu, termeszetjaro.hu