Sorrento-sziklák

Budaörs és Budakeszi között található a Budai-hegység legdélebbi rögvonulata, a Csíki-hegyek, azon belül pedig a Sorrento-sziklák. Maga a környék is igen izgalmas és változatos vidék egy túrázó számára, de ami miatt különösen is nagy vonzerővel bír, az a lenyűgöző panoráma, amiben a különös alakú sziklák közt állva gyönyörködhet az ide látogató. Ám a körtúra során nem ez az egyetlen pont, ahonnan szélesre tárja magát a tűrázó előtt a táj. A panorámák szerelmeseinek mindenképp érdemes tervbe venni ezt a programot.

Érdemes tudni, előkészületek

Bár a hat és fél kilométeres erdei utat tartalmazó túra könnyű, mégis van pár szakasza, ami megerőltető vagy nagyobb figyelmet kíván. Megyünk eleget lefelé is, de ahol van lejtő, ott előbb-utóbb emelkedő is lesz, így készülni kell arra, hogy időnként meg fog izzadni az itt kiránduló. A Sorrento-sziklák előtti vagy utáni szakasz – ez attól függ, hogy az elején merre indulunk el – a Spartacus ösvényhez hasonlatos: keskeny csapás visz a hegy oldalában, ahol óvatosan kell haladni, pláne, ha nedves időben megyünk, és csúszós, sáros a talaj a lábunk alatt.

Ugyanilyen fontos az is, hogy bár egy gyerek számára sem nehéz és megerőltető a körtúra, babakocsit azért ne vigyünk magunkkal, meg gyerekbicajt sem, együtt a kettőt meg pláne ne. De az erdei út egyes szakaszain sem lesz ezekkel a tárgyakkal könnyű dolgunk a mély és széles vízmosások miatt. A túrának a nedves, esős idő sem kedvez. Bár ebben az esetben is teljesíthető, de mivel helyenként sziklás a talaj, könnyen csúszóssá válik az út.

A helyről, a túráról

A Budaörs és Budakeszi között található, Csíki-hegyekhez tartozó Sorrento-sziklák mészkőképződmények. Megközelíthetők egy könnyű túrával, hiszen bő 6 és fél kilométerre fekszik Csillebérctől, de ha nagyobb kirándulásra vágyunk, akkor Normafáról is indulhatunk. Útközben megtekinthetjük a piktortéglaüregeket, de kihagyhatatlan megálló az idősebbik Rubik Ernő által tervezett repülőgép szárnyából felállított emlékmű is, na és persze az elénk táruló csodálatos panorámáról se feledkezzünk meg. Az utolsó állomásunk egy kisebb fenyőliget, itt találjuk meg az egymás mellett elhelyezkedő sziklatorzókat, mintha csak elvarázsolt, kővé dermesztett óriások lennének. Mindenkinek ajánljuk, aki egy pár órás kikapcsolódásra vágyna egy különösen szép, már-már misztikus helyen, de nem akar túl messze menni a várostól.

Piktortéglaüregek az út mentén

A túraútvonal mentén üregek sorakoznak, melyekbe simán befér egy ember is, annak ellenére, hogy a bejáratuk szűkebb, mint egy barlangé, és a föld mélyébe vezetnek. Ezek az ún. piktortéglaüregek, melyek a XIX. század végén, a XX. század elején keletkeztek. A festőtéglákhoz használt speciális anyagot bányásztak a több mint tíz méter hosszú üregekből, amik úgy néznek ki, mintha elhagyott remetebarlangok lennének, vonzzák is magukhoz az embert. A felfedezésük nem ajánlott, egyfelől, mert ki tudja, mi vár minket bent, másfelől pedig az üregek életveszélyesek lehetnek. Fotózzuk le, nézzük meg kívülről – majd haladjunk tovább.

Repülős emlékek

Az útvonal másik látványos eleme a Farkas-hegy teteje, ami a hazai vitorlázórepülés fontos helyszíne volt egykor, egész pontosan 1928 és 1940 között. A Magyar Országos Véderő Egylet Repülő Osztálya indított itt első körben tanfolyamokat, majd beindult a sportélet is, és bár történt pár szerencsétlen baleset, mégsem ez vetett véget a vitorlázásnak, hanem az, hogy leégett a hangár és az összes benne tárolt vitorlázórepülő. Még ma is ott áll egy darabja az épületnek, szomorú mementóként. A hazai vitorlázórepülés 50. évfordulójára 1979-ben egy emlékművet avattak fel nem messze a hangár romjától, amit egy olyan repülő szárnyából építettek fel, amit idősebb Rubik Ernő tervezett. Az ezredfordulóra annyira megrongálták az emlékművet, hogy az bőven kimerítette a szégyen fogalmát, ám azóta felújították, így ismét régi fényében tündököl a V alakú emlékmű.

Gyönyörű panoráma, amerre a szem ellát

Már az emlékmű mellett állva is érdemes szétnézni, ám a túra első igazi panorámáját onnan pár lépésre találjuk. Úgy tárul elénk a hegytetőről szemlélve, mint valami színes, szélesvásznú 3D-s mozi. Csak szemüveg nem kell hozzá. Viszont egy tábla megmutatja pontosan, hogy merre mit láthatunk, így nemcsak annyit fogunk magunk elé rebegni, hogy „de szép”, hanem például azt is, hogy „de szép az a Kecske-hegy ott szemben”. Jó időben kifejezetten alkalmas ez a rész arra, hogy kicsit megpihenjünk és a fűbe heveredve a tájban gyönyörködjünk.

Erdőliget közepén található sziklaegyüttes

A fenyőliget közepén található az erdei túraútvonal célpontja, a Sorrento-sziklák. Nem összefüggő sziklafalról beszélünk, hanem egymás mellett álló, különleges formájú torzókról. Mintha elvarázsolt és kővé dermesztett óriások lennének. Körbejárhatjuk őket, fel is mászhatunk rájuk, de csak óvatosan, hisz fő a biztonság! Na meg érdemesebb a sziklák között állva itt is a távoli tájban, a panoráma látványában elmélyülni, merthogy az innen nézve is csodálatos.

forrás: welovebudapest.hu fotó: Szabó Gábor