Királyrét

Nyáron nem csak a strand nyújt izgalmas kikapcsolódást, de egy-egy hűvösebb napon kirándulással is színesíthetjük a programunkat, akár hétvégén, akár szabadság idején. Hoztunk is egy Pest megyei desztinációt, ajánlásként. Királyrét a Börzsöny legkisebb medencéjében fekszik, ennek ellenére számos programmal várja az ide érkezőket. Bababarát, gyermekbarát és kutyabarát hely, az erdei vasút, a Hiúz Ház, az itt található tanösvény, valamint a 2020 őszén átadott Várhegy kilátó minden korosztály számára vonzó célponttá teszi ezt a vidéket.

Királyréti erdei vasút

A közkedvelt erdei kisvasút Kismaros központjából indulva Szokolyán át ér Királyrétre. Végállomása mellett egy hajtánypálya, a Királyréti-tó felé vezető út mellett pedig egy kerti vasút teszi gazdagabbá a vonatozás élményét.

Hiúz Ház

A Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik bemutatóhelye iskolai és óvodai csoportoknak egyaránt izgalmas programokat biztosít.  A létesítmény „Börzsöny lakói” című interaktív kiállítása minden gyermek számára érdekes lehet. A tárlatot kerekesszékes, vak és gyengénlátó vendégek is látogathatják.

A Hiúz Ház kertjében egy játszótér is kialakításra került a legkisebbek számára, számukra a Morgó-patak partja is mindig vonzó hely a játékra. A Hiúz Házhoz az erdei vasúttól a betonon vezető fehér talpak jelzik az utat.

Királyréti tanösvény

A Hiúz Ház mellől induló Királyréti tanösvény 2,9 km hosszan húzódik, az útvonalon található 9 állomás végigjárása közben az erdő és a tavak élővilágával, illetve a kisvasutak és a vasbányászat történetével is megismerkedhetünk. A tanösvény bejárásához nagyjából 1,5 óra szükséges, ez a táv kisebb gyermekek számára is könnyen teljesíthető. Bababarát és kutyabarát hely, a kiindulóponton egy hatalmas információs tábla segíti a tájékozódást.

Várhegy kilátó

Az Ipoly Erdő Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen valósította meg a Várhegy csúcsra épített kilátót. Az építmény 15 méter magas teraszára 80 lépcső vezet, a két alsóbb szinten egy-egy pihenőpadot alakítottak ki. Megéri ellátogatni a helyszínre és felsétálni egészen a kilátó legfelső szintjére, mert csodás panoráma nyílik a Börzsönyre, a Pilis hegyvonulataira, a Naszályra, és a Cserhát lankás vidékére. Tiszta időben pedig még a Galyatető és Kékestető csúcsai is kivehetőek.

forrás: ilovedunakanyar.hu, turistamagazin.hu, szentorban.hu, csodalatosmagyarorszag.hu, csodahelyek.hu