Ráckevei hajómalom

Az emberi leleményesség legszebb példája

Magyarország egyetlen működő hajómalma Ráckevén, a Duna hullámain ring. Az elsüllyedt eredeti hajómalom teljes rekonstruálása 2010-ben fejeződött be, azóta ismét látogatható a családi programnak is kitűnő múzeum.

Azokon a területeken, ahol a folyók esése nem engedte meg a vízimalom telepítését, ott hajómalmokat építettek. Itt lényegében az egész malom a vízen úszott, miközben a vízbe belemerült lapátkereket a sodrás forgatta.

A Duna mellett élő ráckeveiek egyik legfontosabb megélhetési forrása volt a molnár mesterség. Az 1720-as években már öt malom helyi működésének adott lehetőséget a város. Ezek nagy része az 1950-es évekig üzemelt. Magyarország utolsó ún. tombáncos hajómalma Ráckevén maradt meg, amely 1967-68 telén semmisült meg, amikor a völgyhajót a jég megroppantotta és magával rántotta a házhajót is.

A malom teljes rekonstrukciója 2006 őszén kezdődött, kialakításánál figyeltek arra, hogy a felújított építményben ténylegesen lehessen majd lisztet őrölni. Ezzel is segítve és láthatóvá, megtapasztalhatóvá téve a régi molnár mesterség csínját-bínját.