3+1 idilli település Pest megyében

Pest megyében több olyan település van, amelyet viszonylag kevesen ismernek. Festői környezetük olyan békét, nyugalmat áraszt, ami már csak nagyon kevés helyen tapasztalható.  Hoztunk nektek néhány példát ezekre a településekre.  Ha nyugalomra, békére és csendre vágytok, mindenképp érdemes ellátogatni például Kóspallagra, Szobra, Galgahévízre vagy Perőcsényre.

Kóspallag

A Börzsönyben bújik meg ez a pici település a Fekete-hegy, a Szép-bérc, a Kopasz-hegy és az Alsó-hegy által körbezárt Kóspallagi-medencében. Ennek köszönhetően pedig rengeteg, gyönyörű túrahely van a közelben, ahol hatalmas kocsánytalan tölgyek és bükkök árnyékában sétálhatunk, de vadlesre is kiváló. Mivel a községben kevesen élnek, nem találkozunk gyakran szembejövő autóval, csak kerékpárosokkal, kirándulókkal és kedves helyiekkel.

Kóspallag környékéhez kapcsolódó monda, hogy a toronyaljai és a nosztrai rendházat földalatti járat kötötte össze. A szóbeszéd szerint a pálos barátok a törökök támadásának hallatára a kincseket a kolostor mély kútjába rejtették, a kutat pedig senki nem merte megbolygatni. A menekülő szerzetesek nemcsak a kútba, hanem a kolostor és a Nosztra közötti úton is elrejtettek négy kocsi aranyat. Az elrejtett kincseket még senkinek sem sikerült megtalálnia.

Szob

A Duna, az Ipoly, a Börzsöny és a Duna-Ipoly Nemzeti Park közelségének köszönhetően Szob népszerű kirándulóhely, akár túrázáshoz, akár kerékpározáshoz keresünk célpontot.

Az Ipoly torkolatánál, a Duna bal partján fekvő település már nagyon régen, a római időkben is lakott város volt, ahol a magyarok a honfoglaláskor telepedtek le, amit ásatások is bizonyítanak. A településnek az igazi fellendülést az 1800-as évek hozta meg, amikor a vasútnak és a hajózásnak köszönhetően bekapcsolódott az ipari forradalomba, és még gőzhajót is építettek itt.

A város temploma 1775-1778 között épült barokk stílusban, de ha a településen járunk, akkor mindenképpen érdemes felkeresni a közelmúltban felújított városházát és a Luczenbacher család kastélyát is. A Luczenbacher család Belgiumból érkezett Szobra. Eleinte egy lakóházban laktak, a későbbi kastély parkjában. Miután meggazdagodtak, felvásárolták a telken található épületeket, a területre pedig a XIX. század második felében felépítették a földszintes kúriát.

Alpár Ignác tervei alapján a kastélyt 1904 és 1907 között átépítették, így klasszicista-neobarokk külsőt kapott. A család azonban 1930-ban csődbe jutott, így a kastélyból lazarista rendház lett. 1950-ben a rendek megszüntetésekor felszámolták a papneveldét és az épület a továbbiakban nevelőotthonként működött. A rendszerváltás után a rend visszakapta a kastélyt. Jelenleg a Szent László Gimnázium kollégiuma működik az épületben, melynek mai állapota már csak nyomokban mutatja a régi pompát, ám a Luczenbacher-kastély parkja még hűen őrzi a terület egykori fényűző hangulatát.

Galgahévíz

A Gödöllői-dombságban, a Galga patak jobb partján található Galgahévíz szépséges községe, melynek területén jelentős régészeti lelőhelyeket tártak fel. A Monostori-dűlőben az újkőkori dunántúli vonaldíszes kultúra kerámiatöredékeit, rézkori temető nyomait, bronzkori település maradványait, urnatemetőt és szarmata halomsírokat találtak.

A honfoglalást követően az Ákos nemzetség telepedett meg a területen, aminek nyomait egy földvár és egy monostor maradványai őrzik.  E helyen valamikor templom és kolostor állt, és bencés remeték éltek. Ma itt emelkedik a millecentenárium évére, 2000-ben készíttetett Remete Szent András szobor.

A települést az első írásos emlékek 1214-ben Hewyz néven említették. Nevét a község alatt fakadó meleg vízről kapta, de melegvíz-forrása sajnos teljesen elapadt. A kis településen minden adott, ami a kellemes, csendes, pihentető élethez szükséges. A horgászat szerelmeseinek pedig kiváltképp tökéletes, hiszen itt van a Galga-mente legszebb horgásztava is, a Bika tó, ahol rengeteg ponty, csuka és harcsa fogható.

Perőcsény

A felsoroltak közül a legapróbb település, kevesebb, mint 300 fő lakja. Éppen ezért azoknak, akik szeretnek csendben elvonulni, tökéletes választás lehet ez a Börzsöny lábánál, egy völgykatlanban megbújó település, melynek van egy festői halastava és egy műemléképületté avatott tájháza is.

Ez utóbbit, a Perőcsény Felszabadulás tér 9. szám alatti régi portát, nagyszülei lakóházát a lokálpatrióta érzelmű örökös még az 1990-es évek elején ajándékozta a községnek. Az önkormányzat kezdettől fogva faluház kialakítását tervezte benne, de évek múltával az épület állaga egyre romlott. Az ezredforduló tájékán holland telepesek gyűjtéséből, adományából a Perőcsényért Alapítvány teremtett pénzügyi alapot az épület sorsának jobbra fordítására, s vásárolta meg a portához tartozó 1500 m2-es telket, a rajta lévő épületet pedig az önkormányzat az Alapítványnak adományozta. A 19. századbeli háromosztatú, sárba rakott kőfallal és pórfödémmel épült házat, a vele egy tető alatt lévő kamrát és istállót 2004-ben műemlékké nyilvánították.

Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu; www.ilovedunakanyar.hu; www.pestmegye.hu, sokszinuvidek.hu, galgaheviz.hu, Hirleman Zsuzsanna fotója