Dobogókő

Páratlan panoráma a Dunakanyar szívében

Dobogókő a Dunakanyar szívében, Komárom-Esztergom és Pest megye határán található. Nevét a Visegrádi-hegység és egyben a Dunakanyar legmagasabb csúcsáról, Dobogó-kőről (699 m) kapta. Az üdülőtelepülés – amellett, hogy ismert zarándokhely – a kirándulók kedvelt helyszíne télen és nyáron egyaránt. Emellett síközpontként is funkcionál. Kilátóiból az ország egyik legszebb panorámáját csodálhatja meg az idelátogató.

Dobogókő számtalan turistaút kiindulópontja, hiszen közvetlen környezetében található többek között a Rám-szakadék, a Zsivány-sziklák, a Prédikálószék és a Pilis-tető. Egyebek mellett itt halad keresztül az Országos Kéktúra és a Mária út. Utóbbi egy Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, amelynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet.

Dobogókőn található Magyarország egyik legrégebbi és talán legismertebb turistaháza, a báró Eötvös Loránd Menedékház is, amely hangulatával a bakancsos turizmus hőskorát idézi. Sokan úgy vélik, Dobogókőn futnak össze a Föld erővonalai. A helyről érdemes még tudni, hogy maga a Dalai Láma is ellátogatott ide 2010-es magyarországi látogatása alkalmával.