Víztiszta szépség

 

Minden év május 22-én van a Magyar Természet Napja. A jeles dátum a természetvédelem fontosságára hívja fel az emberek figyelmét. Környezeti kincseink fontos részét adják a tavak, vízesések. Pest megye igen gazdag természeti szépségekben. Ezúttal a régió tavaiból és vízeséseiből hoztunk válogatást.

Ligeti-tó, Vác

A természeti szépség a Duna öntésterületén keletkezett, és a 19. század vége óta kedvelt pihenő- és népszerű horgászhely. A tavat a Hétkápolna dombjának oldalában fakadó források táplálják. Ezek a források sérülékenységük és a Föld ivóvízkészleteinek fogyatkozása miatt védett természeti értékek. Régóta gyógyító hatást tulajdonítanak nekik, különösen a szembetegségek terén, innen ered a Szemvíz-forrás vagy Mária-kút elnevezés is. Az ártéri területen olyan átvonuló madarakat figyelhetünk meg, mint a dankasirály, a szürke gém, vagy a kárókatona, de számos értékes növényfajjal is találkozhatunk. A tavon régebben korcsolyázni is lehetett. A Ligeti-tó környékén a Göncöl Alapítvány szakemberei egy fél kilométer hosszú tanösvényt létesítettek a ’90-es évek elején.

Délegyházi-tavak

A Délegyházán található, 8 tóból álló tórendszer alkotja a Délegyházi-tavakat. A helyi kavicsbányászat következtében jött létre. Vízfelülete több mint 300 hektárt tesz ki, és újabb bányatavak megjelenésével jelenleg is növekszik. A tavak képezik Délegyháza legfőbb turisztikai vonzerejét. A szabadstrandok, lakatlan szigetek és horgásztavak mellett a tórendszer az itt létesült Naturista Oázisról vált híressé.

Ördögmalom-vízesés, Visegrádi-hegység

Az Apátkúti-patak mintegy 420 méteres tengerszint feletti magasságban Pilisszentlászlótól délre ered és Visegrádnál ömlik a Dunába. A körülbelül 10 kilométer hosszú patak egyik leglátványosabb szakasza az Ördögmalom-vízesés és annak környéke. Az Apátkúti-patak nagy mennyiségű hordalékot szállít magával, hirtelen hóolvadás, hatalmas esőzések után pedig a lezúduló árvizek nagyobb kőtömböket is magukkal sodorhatnak, ezeket látjuk szerte a vízfolyás körül.

 Jegenye-völgyi vízesés, Solymár

A különleges természeti kincs a Budai-hegységben található, Solymár közigazgatási területén, a Les-hegy és Felső-patak-hegy lábainál húzódó Jegenye-völgy alsó szakaszán. 5 méteres magasságával az egész Budai-hegység legmagasabb vízesésének számít. Kialakulása annak köszönhető, hogy a Paprikás-patak medrében a Felső-patak-hegy lábánál egy igen kemény anyagú homokkő gát húzódik keresztül. A patak vizének ereje már meglehetősen lepusztította ezt a kőpadot, de teljesen áttörni még nem tudta, így még jelenleg is mintegy 5 méteres zuhatag ékelődik a patak folyásába. Hasonló, jóval kisebb kőgát állja a patak útját kb. 450 méterrel lejjebb is, de ott csak egy kisebb zúgó jött létre emiatt.

Dömörkapu, Szentendre

A Visegrádi-hegység kedvelt turista látványosságai közé tartozik egy olyan vízesés, ahol a víz morajlása messzire hallatszik. A Szentendrétől észak-nyugatra található természeti kincs a Duna-Ipoly Nemzeti Park mesébe illő területén fekszik. Védett területén élőben csodálhatjuk meg az itt kialakuló állat- és növényvilág páratlan életterét. A Dömörkapu kifejezés oszmán eredetű és azt jelenti, hogy megerősített szoros, valamint vaskapu. Nem csak a Visegrádi-hegység lenyűgöző völgyében található meg ez a fajta elnevezés, de a Mecsekben is.

forrás: attilaunokai.net, turautak.com, ilovedunakanyar.hu, idokep.hu, delegyhaza.lap.hu, delegyhazitavak.hu, tavak.hu, csodalatosmagyarorszag.hu, termeszetjaro.hu,