Lovas hagyományőrzés Pest megyében

A lovaglás és a lótartás egyre kedveltebb tevékenység hazánkban, amely erősíti az emberek természettel és állatokkal való kapcsolatát. Ebben a cikkünkben bemutatjuk a Pest megyében található Szőcs Géza Nemzeti Lovas Kultúra Központot. A simonpusztai létesítményben számtalan lovakhoz köthető kikapcsolódási lehetőség közül választhatunk.

A fővárostól 27 kilométerre, Érd területén, gyönyörű zöld környezetben található a simonpusztai Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület lovasparkja. A létesítmény kiváló lehetőséget biztosít a tereplovaglást kedvelők számára. A lovaspark területén öt kültéri és négy évszakos lovagló pálya található, valamint 2 fedett lovarda és egy körkarám, emellett jártatógép és egy vágta/galopp pálya. A területen körben elhelyezkedik egy árnyas sétány is, az ún. „Simonpuszta kör”, ahonnan elérhető egy játszótér és két salakos teniszpálya is, valamint egy strandröplapda pálya és egy medence is. A középpontban állnak a hatalmas istállók, amelyek akár 90 ló tartására is elég teret biztosítanak. A főistálló mellett pedig egy panziót és egy kávézót is találunk. Az istálló körül gazdasági épületek vannak, amelyek által be lehet kicsit pillantani az állattartás és a mezőgazdasági munkák hagyományőrző hétköznapjaiba is.

A lovasparkot létrehozó egyesület küldetésének érzi, hogy a mai modern és felgyorsult világban a lovakon keresztül minél több felnőttet és gyermeket hozzanak közelebb a természethez és az állatok szeretetéhez. A ló egyébként is a magyar nemzet egyik régóta fennálló jelképe, ezért az egyesület szerint „a lovas érték az, amely a múltba nyúlik és a jövőbe mutat.” Ennek érdekében többféle aktív kikapcsolódási lehetőséget kínálnak, amely a látogatók és bértartók számára betekintést nyújt a lovassport adta örömökbe, valamint a ló és ember közötti mély kötődést is megismerhetik akár már a kezdő lovasok is. Úgy érzik, hogy a lovak tisztelete és szeretete, valamint a lovaglás és lótartás iránti igény folyamatosan növekszik Magyarországon. Ez nem is csoda, hiszen egy izgalmas sport, amely az egészségmegőrzésben is sokat segíthet!

A Nemzeti Lovas Kultúra Központ tavaly óta viseli a hagyományőrző egyesület fővédnökének, a 2020-ban elhunyt Szőcs Gézának a nevét. A létesítményhez tartozik egy kulturális épület is, a Szőcs Géza Magyar Történelmi Színház, ahol előadásokat, huszár felvonulásokat hagyományőrző családi napokat és nyílt hétvégéket is szoktak tartani.

 

források: gyeresportolni.hu, simonpuszta.hu, utazzitthon., hirado.hu