Vácrátót érdekességei

Bár a pandémia miatt sok kulturális látnivaló zárva tart, de bízunk benne, hogy amint enyhül majd a járvány ezek ismét látogathatók lesznek. Addig is úgy gondoltuk bemutatunk pár különleges szépséget a megyében, hogy ha majd elérkezik az ideje, válogatni tudjatok a kirándulási célpontok között. Egyik ilyen különleges látnivaló a megyében Vácrátót. A Dunakanyarban fekvő település Sződ, Csörög és Őrbottyán szomszédságában található, Váctól 13, Budapesttől 45 km-re. A község a Veresegyházi-medencében fekszik, és népszerű kirándulóhely nevezetességének, a nemzetközi hírű botanikus kertnek köszönhetően.

A település története

A községben folytatott régészeti kutatások során őskori és vaskori leleteket is találtak Vácrátót területén. A település lakott lehetett már a római korban is, de megtalálhatóak az Árpád-kor, és a honfoglalás korának emlékei is itt. A középkori falu mintegy 400 méterre épült ki a mai településtől.

Rátót Könyves Kálmán király korában is népszerű település volt, középkori templomának helye azonban sajnos ma már nem ismert. A településen élők mezőgazdaságból éltek, a közeli Vác városa biztos piacot jelentett számukra.

A település 1541 után a török hódoltság része lett, és sajnos nem élte túl a felszabadító harcok pusztításait. 1690-ben teljesen elnéptelenedett. A XVIII. században magyarok és szlovákok költöztek a falu szomszédságába, házasságkötések révén pedig a vácrátóti lakosság tagjai közül sokan beszéltek és beszélnek ma is tótul.

Látnivalók

A legtöbbeknek Vácrátót nevének hallatán először a település botanikus kertje jut eszébe. A 180 éves tájképi kert minden korosztály számára emlékezetes élményt garantál. Az ide látogatók 27 hektáron hangulatos sétautakkal, növénybemutatókkal, és természeti kincsekkel találkozhatnak. A programkínálatot hangversenyek, és kerttörténeti séták tarkítják, de szervezett programokon és foglalkozásokon is részt lehet venni. A botanikus kertben megtekinthető az Évelő- és sziklakerti gyűjtemény, az Üvegházi gyűjtemény és a Növényrendszertani gyűjtemény is.

Bár a pandémiás időszak miatt jelenleg zárva tartja kapuit a kert, remélhetőleg hamarosan ismét látogatható lesz a gyönyörű arborétum. A létesítménnyel kapcsolatos nyitvatartási rendről bővebb információ itt.

A Vácrátóti Gyűszűház 1985-ben alakult meg, ekkor került a Mészáros család birtokába egy gyűszű Iránból. Ezt követően a család egy gyűszűkollekció létrehozását tűzte ki céljául.  Az első ezer példány összegyűjtése nehezen ment, de ma már a barátoknak és az ismerősöknek köszönhetően egyre több külföldi és magyar gyűszű kerül a gyűjteménybe. Vácrátót 2018 májusától ad otthont ennek a gyűjteménynek, amelynek mára több mint ötezer darabja van. A kiállítás ingyenesen megtekinthető, de a tulajdonos szeretettel fogad gyűszűket is. A gyűszűházról bővebb információ itt.

Aki Vácrátót környékét szeretné bebarangolni, annak érdemes bejárni és felkutatni Vác nevezetességeit is, a diadalívet, a Fehérek templomát, a székesegyháza és a Ligeti-tó környékét. Túrázáshoz pedig kiváló célpont a szintén nem túl messze lévő Naszály-hegy és a Násznép-barlang.

forrás: ilovedunakanyar.hu, gyuszuhaz.hu, botanikuskert.hu, sulinet.hu