3 különleges múzeum Pest megyében

Nyáron főként a szabadtéri programokat részesítjük előnyben, de ezeket akár egy múzeumlátogatással is összeköthetjük. Pest megyében több olyan intézményt is találunk, amely kicsik és nagyok számára is izgalmas programot kínál. Mutatunk néhányat kedvcsinálóként.

Retro Design Center Múzeum

Szentendre a művészetek városa, ennek köszönhetően rengeteg érdekességet tartogat az idelátogatóknak. A Dunakanyar ékszerdobozaként is emlegetett település számos múzeumnak és kiállításnak ad otthont. Ezek közül az egyik legérdekesebb a Retro Design Center Múzeum, amely a 70-es és 80-as évek világába repíti az érdeklődőket. Az ezer négyzetméteres, külső és belső terekkel rendelkező kiállítás olyan tárgyakat mutat be, amelyek mára már kikoptak a mindennapi használatból, ugyanakkor igen komoly ipartörténeti emlékeknek számítanak. Találunk itt Trabantot, Lada 1500-ast, Babetta, Jawa, Simson motorkerékpárokat, Szputnyik kerékpárt, de megtekinthetjük a 70-es és 80-as évekre jellemző használati eszközöket és játékokat is. A berendezett lakásban láthatunk Varia bútort, piros telefont, Sky forgófotelt, sörösdoboz és miniüveg gyűjteményt is. A korabeli játékokat bemutató részlegen láthatunk például régi diafilmeket, tiki-takit és jojót is. Mindenképp érdemes ellátogatni a múzeumba, hiszen a tárlat igazi nosztalgikus időutazást nyújt minden korosztály számára. A kiállítás révén a gyerekek megismerhetik a szüleik és nagyszülőik fiatalkorát meghatározó tárgyakat, az idősebbek pedig újra találkozhatnak fiatalságuk meghatározó eszközeivel. A magángyűjteményből nyílt tárlaton négynyelvű (magyar, angol, német, orosz) feliratok és ismeretterjesztő táblák segítenek megismertetni az igazi retro életérzést – mindezt szórakoztató és tartalmas módon.

Zugfőzde Pálinkamúzeum

Visegrádra legtöbben az itt található történelmi vár és a Visegrádi-hegység nyújtotta kilátás miatt látogatnak el, de ezek mellett más látványosságok is akadnak a településen. Az egyik legérdekesebb a Zugfőzde Pálinkamúzeum, amely a belvárosban található és Magyarország hungarikumáról, a pálinkáról mutat be humoros, könnyed és informatív kiállítást. Az idelátogatók megismerkedhetnek a pálinkafőzés történetével és bepillanthatnak abba a korba is, amikor Magyarországon tilos volt az otthoni pálinkafőzés. A múzeum különlegessége, hogy hetente háromszor pálinkatúrát is szerveznek, ahol a Pálinkás Mester szórakoztató módon vezeti be az érdeklődőket a pálinkafőzés fortélyaiba. A múzeumban arra is lehetőség van, hogy a látogatók saját pálinkacímkét is készítsenek, amelyhez ízlésüknek megfelelően gyümölcsből készült zugfőzde pálinkát is választhatnak.

Lámpamúzeum

Az ország egyetlen lámpamúzeuma Zsámbékon található, amely egy magánkezdeményezésnek köszönhetően jött létre. A gyűjtés az 1960-as években kezdődött, amikor Borus Ferenc saját borospincéjében kialakított „Bormúzeumába” keresett megfelelő világítási eszközöket. A keresgéléskor észrevétlenül is a lámpák gyűjtőjévé vált, a kiállított tárgyak többségét saját pénzén vásárolta meg. Sok lámpa koszosan, rozsdásan, hiányosan került elő, ezeket saját maga hozta rendbe és restaurálta. Az 1979 óta megtekinthető gyűjteményében találunk mécseseket, gyertyatartókat, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpákat, régi kínai vázából készült lámpát, valamint Zsolnay-majolika vagy meisseni porcelán talpú petróleumlámpát is. A világírű múzeumban ma már több mint 1000 lámpa látható. Ráadásul az intézmény 1995-ben bekerült a GUINNESS Rekordok Könyvébe. A múzeum továbbá tagja az amerikai Nemzetközi Lámpaklubnak és az Ausztrál Múzeumi Társaságnak is.

Képek forrása: iranyszentendre.hu, programturizmus.hu, zsambek.hu, funiq.hu, Retro Design Center Facebook oldala, Zugfőzde Pálinkamúzeum Facebook oldala