Filmkockák Pest megyéből

Magyarország igen népszerű forgatási helyszín a külföldi filmesek körében. Számos jelenkori mozin tűnnek fel hazai épületek, települések. Természetesen a magyar filmgyártás remekeinek is kiváló terep nem csak a főváros, de Pest megye is. Számos helyi településen forgattak filmet az elmúlt évtizedekben és korunkban is. A megyében vették fel az Aranyember, a Sztrogoff Mihály vagy a Valamit visz a víz egyes képkockáit. Szintén a régióban található az Egri csillagok filmforgatáshoz épített vár. A Pilisborosjenő határában található épület – több más hazai helyszín mellett – feltűnik a néhány éve hazánkban forgatott Vaják című filmsorozatban is.

Klasszikusok forgatásai Pest megyében

Budaörs és A tizedes meg a többiek

A fővároshoz közeli településen több magyar filmet is forgattak. Ezek közül talán az egyik legismertebb a Sinkovits Imre, Darvas Iván és Major Tamás főszereplésével készült A tizedes meg a többiek.  Az ismert filmes alkotás emléke ma is fellelhető a település közelében. A romos ház ugyanis, amiből Sinkovits Imre és Pálos György a fehér zászlót lengette az oroszok felé, annak egy darabja ma is megtalálható a Budaörs és Budakeszi között lévő Szekrényes-sziklánál.

Tinnye és az Üvegtigris

A hat jóbarát mindennapjait feldolgozó vígjáték emlékezetes „díszlete” az út szélén parkoló büfékocsi, nevén nevezve az Üvegtigris. A ma már klasszikusnak számító, több részt is megélt film főhősei Reviczky Gábor, Rudolf Péter, Gáspár Sándor, Szarvas József, Csuja Imre. A filmet a Pest megyei Tinnyén, a település külterületén található Garancsi-tó partján forgatták. Az itt hagyott büfékocsi a film bemutatása óta idegenforgalmi látványosság lett. Közelben található egy étterem is, amely felvette az Üvegtigris nevet.

Nagymaros és az Aranyember

Az 1962-ben készült alkotás Jókai Mór ismert regényének harmadik fim változata volt. A produkció főszerepeiben Csorba Andrást, Béres Ilonát és Pécsi Ildikót láthattuk. A filmben Noémi (Pécsi Ildikó) és édesanyja egy kis szigeten élnek, amit a béke és a nyugalom jellemez. Az ehhez a helyszínhez kapcsolódó képkockákat Nagymaroson rögzítették.

Valami régi, valami új

Pilisborosjenő

A Pest megyei település határában található az az 1960-as években épült vármásolat, amit az Egri csillagok forgatásához használtak. Várkonyi Zoltán filmrendező a látványos, több ezer statisztát felvonultató csatajelenetekhez választotta a Pilisborosjenő és Csobánka között húzódó völgyet a film egyik helyszínéül. A forgatások alatt a nagyrészt fából készült vár egy része leégett, de rögtön újjá is építették. Az épület sokáig elhagyottan állt. Néhány éve azonban ismét filmesek használták fel díszletként. Ezúttal egy nagy volumenű, külföldi produkció egyik forgatási helyszíne volt a vár. A Vaják című sorozat filmes munkáinak több hazai település is „otthont” adott, köztük Tata, Tatabánya és a Pest megyei Szentendre is.

Természetesen a fenti listát még hosszasan lehetne folytatni, hiszen a megyében még bőven akad olyan helyszín, ahol neves filmes produkciók egyes részleteit rögzítették. Ilyen például a Vácrátóti Botanikus Kert is, ahol az Oscar-díjra jelölt Fábry film, a Pál utcai fiúk egyes jelenetei készültek. A kertben lévő hidat és a szigetet a pesti Füvészkert alteregójaként használták az alkotók.

A szintén Pest megyében található Fót pedig egy igazi filmgyártási központtá vált mára. Az itteni stúdiókomplexum további bővítését idén tavasszal jelentették be. Ennek keretében négy új műterem készül el összesen 9600 négyzetméter hasznos alapterülettel. Ezzel ötszörösére, 12 200 négyzetméterre bővül a stúdiókapacitás. A beruházás célja segíteni a hazai és külföldi filmgyártást.

forrás: dunakanyarkult.blog.hu, kirandulastippek.hu, filmturista.blog.hu, mafab.hu, femina.hu, port.hu, mafilm.hu