A Dunakanyar legkedveltebb nyaralóhelye

A Pest megyei nagyközség kiemelt üdülőterületnek számít. Az itt látható természeti szépségbe egykoron még maga Móricz Zsigmond is beleszeretett. A Pest megyei település számos látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget kínál az idelátogatóknak. Néhány érdekességet mi is összegyűjtöttünk, ezeket mindenképp érdemes megnézni, ha erre jártok. 

Leányfalu a Dunakanyar egyik legkedveltebb nyaralóhelye. A dinamikusan fejlődő nagyközség a Visegrádi-hegység lábánál, Szentendre és Tahitótfalu között fekszik. Az üdülőterület autóval és busszal is könnyen megközelíthető, nyáron pedig még hajóval is ellátogathatunk ide. A Pest megyei település számos érdekességgel bír, ezek közül párat mi is összegyűjtöttünk.

Sorg Villa, a tökéletes rendezvényhelyszín

Az épületnek több tulajdonosa is volt, nevét az építési nagyvállalkozó Sorg családról kapta, amely 1939-tól tulajdonosai a villának. Sorg Antal fia éveket töltött az argentínai Córdobában. Itt ismerkedett meg a koloniális építészeti stílussal, ez alapján építtette át a neves képző- és iparművésszel, Falus Elekkel a Pest megyei villát.  A neokolonialista stíluselemeket hordozó épület egyedi kialakítása mellett történelmi jelentőséggel is bír. A palota a második világháború végén szovjet főhadiszállás volt, majd államosítását követően Tildy Zoltán köztársasági elnöki nyaralója lett, ezután pedig az állampárt vezetőinek a pihenőhelye. Levéltári források szerint 1956. november 16-án titkos tárgyalások folytak a villában. A szovjetek itt ismertették Kádár Jánossal a Nagy Imre-csoport elrablásának és Romániába deportálásának tervét. A rendszerváltás után egy évtizedig Villa Étterem néven működött. Az épület jelenleg műemléki védelem alatt áll, kimagasló építészeti értéke miatt kedvelt esküvői, fotózási és filmforgatási helyszín.

Termálfürdő

A Leányfalui Termálfürdő a település egyik kiemelt turisztikai létesítménye. A nagyközségben az 1960-as években találtak termálvizet, ezt követően került sor a Duna parti létesítmény kialakítására. A gyógyvizes fürdő elsősorban a mozgásszervi megbetegedésben szenvedőknek ajánlott, jótékony hatással van ugyanis az ideg- és izomfájdalmak enyhítésére. A fürdőben hat medence található. A kisebbeket gyermekmedence, számos csúszda és vízköpő delfin, valamint izgalmas játszótér is várja. A termálfürdő a téli időszakban is nyitva tart. Ilyenkor fűthető öltözők és vizesblokkok működnek az épületben, a kültéri meleg vizes medencéket pedig fűthető járdákon lehet megközelíteni.

Móricz Zsigmond nyaralója

Móricz Zsigmond 1911-ben vásárolt szőlőterületet Leányfalun, amelyre egy évvel később édesapja házat is építtetett. Ezt az épületet az évek során tovább bővítették, a mai formáját 1922-ben nyerte el. Az író időközben kivágatta a szőlőt és gyümölcsfákat telepített a kertbe. Kezdetben csak nyaranta járt el a házba, 1936-tól egészen haláláig azonban családjával együtt itt éltek. A nyaralót és a kertet jelenleg is a leszármazottak lakják. Móricz Zsigmondnak a helyi múzeum állandó kiállítása is emléket állít. A tárlat az író életútját és életművét mutatja be, leginkább a leányfalui emlékeket helyezve a fókuszba.

Egyéb látnivalók

Ha Leányfalun jártok, érdemes még megnézni a Szent Anna plébániatemplomot is, amely a település legrégebbi középülete. A természetjáróknak és az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek azt javasoljuk, menjenek fel a Leányfalu felett magasodó, 521 méter magas Vörös-kő csúcsra, ahol Budapesttől kezdve Börzsönyig belátható az egész vidék.

Képek forrása: leanyfalu.hu, leanyfurdo.hu, blog.turafuggo.hu, dunakanyar.hu, orszagjaro.net