Nyakas-kő

A Biatorbágy déli határában található kirándulóhely különleges alakjáról kapta a nevét. Ezt az érdekes alakzatot az eróziónak és az uralkodó északnyugati szélnek köszönheti. A Nyakas-kő a Tétényi-fennsík ékköve, formája és elhelyezkedése rengeteg turistát vonz, akik szívesen töltik idejüket megmászásával, vagy a hegy lábánál való pihenéssel.

A túraútvonal összesen 1,9 km, így kényelmes tempóban mintegy 1 óra alatt teljesíthető. Bátran nekivághatnak kikapcsolódni vágyó fiatalok, de a gyerkőcöket lefárasztani kívánó szülőknek is ajánljuk, a hegyhez vezető utak mentén ugyanis bőven akad felfedeznivaló érdekes növény, vagy könnyebben megmászható magaslat. A túraösvény nem túl meredek, így idősebbek is nekivághatnak. Ha pedig úgy döntötök, hogy eleget sétáltatok már, akkor a túra folyamán van lehetőség igényes fapadokon megpihenni, ahonnan jó rálátás nyílik a Nyakas-kőre.

Kirándulni vágyók akár a Madárszirten végig futó ösvényt is bejárhatják, ezt azonban kisgyermekeseknek már kevésbé ajánljuk, babakocsival ugyanis nem járható a hely, csak a szikla aljáig. Ráadásul a fenti részeket nem is védi korlát. Aki mégis nekivág ennek a résznek is kisgyerekkel, annak javasoljuk inkább kézi hordozó vagy kenguru használatát.

forrás: turaotletek.hu, kirandulastippek.hu