Ezeket nézd meg, ha Érden jársz

Érd 1978 óta város. Az ide látogatókat az egyedi stílusú építmények mellett közel 25 étterem és cukrászda várja, ezek mellett több szálláslehetőség is maradásra bíztatja a kirándulókat. A következőkben összegyűjtöttünk néhány olyan látnivalót, amit nem hagyhatsz ki, ha Érd felé veszed az irányt.

 

Magyar Földrajzi Múzeum

A Magyar Földrajzi Múzeum 1983 októberében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Legfőbb célja, hogy a földrajztudománnyal, valamint a magyar utazókkal és a földrajzi felfedezőkkel kapcsolatos tárgyi és írásos emlékeket, hagyatékokat felkutassa, feldogozza és közkinccsé tegye.

A múzeumnak otthont adó épületet 1840-ben, klasszicista stílusban építették, Batthány Fülöp birtokán. A múzeum négy állandó kiállítással várja látogatóit. Ezek név szerint a Magyar utazók, földrajzi felfedezők; A Kárpát-medence tudományos feltárói; a 3276 expedíciós nap – Balázs Dénes a múzeumalapító geográfus újraolvasva, valamint az Érdi Helytörténeti Kiállítás.

Az állandó tárlatok mellett évente 2-3 alkalommal időszaki kiállításokat is tartanak az épületben. A könyvtár 9000 kötettel várja a kutatókat és a diákokat. Ezen felül az üzemeltetők múzeumpedagógiai programokat is szerveznek a földrajz iránt érdeklődők számára.

 

Kutyavár

A Kutyavár Érd legrégebbi építménye. A XV. században épült gótikus stílusú vadászkastélynak ma már csak a romjai láthatók a Balatoni útról a Kutyavári útra letérve. A legenda a keletkezését Hunyadi Mátyáshoz köti, aki vadászkutyái számára építtette az egykori kastélyt.

Az épületmaradvány eredetét Torma István régész kutatta. Az építésének pontos ideje nem ismert, de annyi biztos, hogy 1318-ban még nem állt.

 

Czabai-kert

A Czabai-kert Érd Parkvárosában található. A mintegy 0,66 hektárnyi terület 1977-ben került természetvédelmi oltalom alá, azzal a céllal, hogy őrizze a táj régi állapotát tükröző tölgyállományt, biztosítsa a környék madárvilágának zavartalan fészkelését, nyújtson lehetőséget az erdő természetes fejlődésének megfigyelésére és adjon a látogatónak maradandó esztétikai élményt.

A Czabai-kertet 2006-ban madárbarát kertté nyilvánították. A területen a madarakat itatók és természetes anyagokból készült etetők és odú is várja.  A kert tulajdonosa Czabai Balázs mindent megtesz a fák megóvásának érdekében. Előzetes egyeztetés alapján szívesen fogad látogatókat is.

 

Szent Mihály-templom

A Szent Mihály-templom az érdi katolikus közösség egyik legfontosabb központja. Az épület a nyolc főangyal egyikének nevét viseli. Az egykor a városban élő kapisztrán szerzetesek feljegyzései szerint az imahely már a XV. században is ezen a helyen állt.

A templom ötharangos tornyának teteje többször is leégett, de mindig sikerült eredeti állapotának megfelelően helyreállítani. A torony egyik különlegessége, hogy az óra alatti részen két sírkövet építettek bele, amin tükörírásos szöveg látható.

A templom belső terét többször is felújították. A barokk főoltár, a keresztelő medence és a copf stílusú mellékoltárok maradtak meg eredeti formájukban. Szent Mihály főangyal szobra a szentély keleti falának szoborfülkéjében található.