Kemencei Erdei Múzeumvasút

A Börzsöny északnyugati lábánál, a természet közelségében fekszik Kemence, egy gyönyörű település a fővárostól mindössze 80 km-re. Az itt található Erdei Múzeumvasút Kemence és Feketevölgy állomások között közlekedik menetrend szerint áprilistól októberig, szabad- és munkaszüneti napokon is.

Kemence település története

A Pest megyei község története régmúltra nyúlik vissza. Már 1156-ból is maradtak fent írásos emlékek Kemencéről. Számos látnivaló várja itt a családokat, akár egy egész napot is el lehet tölteni a környék érdekességeinek felfedezésével. Érdemes megnézni az egykori megyeházat, ami jelenleg iskolaként működik a község központjában. A barokk stílusú épület 1751-ben készült, falán Domszky Pál, a lengyel-magyar kapcsolatok kutatójának emléktáblája található. Kemencén egy tájház is várja a látogatókat, ahol régi használati eszközök és népi bútorok elevenítik fel régi idők hagyományait. A község központjában helyezkedik el a helyi római katolikus templom, amit 1769-ben építettek.

A legjobb látnivaló Kemencén kicsiknek és nagyoknak: a Kemencei Erdei Múzeumvasút

A színes történelmi érdekességek mellett egy igazán különleges program is várja a családokat, aminek a kicsik biztos, hogy nem tudnak majd ellenállni. Kemencén található az ország egyetlen olyan kisvasútja, amelyet kizárólag önkéntes munkával működtetnek. A Kemencei Erdei Múzeumvasút menetrend szerint közlekedik áprilistól októberig, szabad- és munkaszüneti napokon is.

Eredetileg lóvontatással működtek a szerelvények, a motormozdony először 1947-ben jelent meg Kemencén. Ettől az időszaktól kezdve folyamatosan korszerűsítették a vonalat. Az 1970-es években több motormozdony is érkezett a településre, többek között a Fővárosi Villamosvasút által gyártott személykocsi, melynek segítségével létrejöhetett a rendszeres személyforgalom. A 80-as évek végére azonban már csak egy mozdony maradt üzemképes. A kisvasút megújulására egészen az ezredfordulóig várni kellett. A 2000-es évek elejétől több felújítási munkálat is zajlott, és több új mozdony is érkezett a helyszínre, mára pedig Kemence egyik fő látványossága lett az Erdei Múzeumvasút. A szervezők a különböző ünnepnapok alkalmával egyedi programokkal várják az érdeklődőket.