Néhány különlegesség Vácról

A Dunakanyar központjaként is ismert település Pest megye ötödik legnagyobb lakossággal bíró városa. A település igen népszerű idegenforgalmi célpont köszönhetően évezredes történelmének és kulturális, építészeti különlegességeinek. Vác katolikus püspöki székhely, a Váci Egyházmegye központja. Néhány építészeti, kulturális különlegességet mi is összegyűjtöttünk nektek, a teljesség igénye nélkül.

Fehérek temploma

A Március 15-e téren álló épület a fehér ruhát viselő domonkos rendi szerzetesek után kapta nevét. A templomot és rendházát 1699-ben kezdték építeni Kalcher Márton vezetésével, de a Rákóczi szabadságharc és a korabeli természeti katasztrófák miatt a kivitelezés elhúzódott, ezért csak 1775-ben tudták felszentelni, Szűz Mária tiszteletére. Az épület magán hordozza a barokk és a rokokó stílus elemeit is.  Tornya – a kolduló rendi templomoknak megfelelően – a szentély mellett található.

A templom főhomlokzati ablakának két oldalán Szent Domonkos és Szent Imre szobra látható. Az épület belső terében a főoltárkép Mária mennybemenetelét ábrázolja, alatta V. Pius pápa látható, amint a törökök elleni csata sikeréért imádkozik.

A templom 90-es évekbeli felújítása közben a munkások egy befalazott ajtó mögött egy elfelejtett lejáratra bukkantak, amely egy nagy, boltozatos kriptába vezetett. A helyiségben több, mint 260 díszes koporsóra bukkantak. Ezekben jó állapotban megmaradt, természetes úton mumifikálódott, halotti ruhába öltöztetett emberi maradványok voltak. A teljes kripta feltárást a Váci Egyházmegye engedélyével a helyi Tragor Ignác Múzeum munkatársai végezték.  Azóta ők őrzik a halotti rítus tárgyait, míg az emberi maradványokat a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tára gondozza.

Váci diadalív

Hazánk egyetlen diadalíve Mária Terézia látogatásának alkalmából épült 1764-ben, Migazzi Kristóf Antal váci püspök megbízásából. A hagyomány úgy tartja, hogy mivel a kapu csak 5 hónap alatt készült el, ezért az uralkodó áthajtás helyett inkább megkerülte gyalog az építményt.

A helyiek leginkább csak Kőkapunak hívják a műemléket, melyet egy osztrák építész tervezett. A diadalív magassága 20 méter, szélessége 12 méter, vastagsága pedig 4 méter. Északi oldalán Mária Terézia és Ferenc császár mellképe, a város felé eső oldalán pedig Ferdinánd és Miksa főherceg, valamint II. József és II. Lipót képe látható.

A szabadon álló építményt díszkivilágítással is ellátták azóta. Az épület kivételes példája annak a késő barokk művészetnek, amit már áthatott a klasszicista szemlélet is.

Vertel Tündérkert – Pannónia ház

A Tündérkert Vertel Andrea gödi keramikusművész különleges alkotásainak gyűjteménye.  A vidám, bohókás szobrocskák a váci főtéren található Pannónia Ház udvarán találhatók. Az alkotások között vannak mókás állatfigurák, virágok, emberalakok. A kompozíció része például egy horgász, aki egy kis tónál pecázik, egy heverő béka társaságában. Láthatók még a Tündérkertben pávák is, akik bokrok és kerámia fák közül kukucskálnak ki, illetve a figyelmesek egy napozó hölgyet is felfedezhetnek, aki kismadarakkal ül egy kőpadon. A kertrészlet mögötti házfalra egy öt méter magas fát tervezett a keramikusművész. A bimbókkal teli, nagy szétterülő, tűzpiros virágokat, fészkelő és repülő madarakat is tartalmazó alkotás egy igazi életfa, különleges látványossága a belső udvarnak.

 

forrás: ilovedunakanyar.hu, termeszetjaro.hu, pestmegye.hu, origo.hu, vertelandrea.hu, turizmusvac.hu