Látnivalók Nagymaroson

A Dunakanyar egyik legszebb fekvésű településének tartott város a folyó bal partján fekszik. Nagymaroson nemcsak a természeti látkép ejti bámulatba az idelátogatókat. A városban különleges szobrok és épületek is várják az érdeklődőket. Mutatjuk mit érdemes megnézni, ha erre jártok.

Nagymarost a középkorban alapították, a település első okleveles említése a XIII. századból származik. Régészeti emlékek azonban azt bizonyítják, hogy már ezt az időszakot megelőzően is laktak itt. A Duna-parti települést az 1300-as évek elején városi rangra emelték, amit több magyar király is megerősített. A XX. században azonban több írásban is községként hivatkoztak rá, városi rangját 1996-ban kapta vissza.

Nagymaros dombok, hegyek és völgyek között helyezkedik el. A településről festői látvány nyílik a Duna túlpartján fekvő visegrádi fellegvára. A két város között már a XIX-ban volt kompjárat. A Budapest és Bécs között járó hajók pedig rendszeresen kikötöttek Nagymaroson is, gyümölcsöt szállítottak a településről az osztrák piacra, a Naschmarktra.

A Pest megyei településre ősszel és télen is érdemes ellátogatni, kiváló kirándulóhely. A város nemcsak természeti látványosságban bővelkedik, kulturális-építészeti különlegességekkel is várja az idelátogatókat.

 

Szent Márton és a koldus

Sokan Szent Márton neve hallatán rögtön a neve napjához (november 11-hez) köthető libaételekre gondolnak. Nem mindenki tudja, hogy a szent az egykori Savariában, mai Szombathelyen született a Kr. u. 300-as évek elején. Szülei jómódú emberek voltak, apja a római hadsereg tisztjeként szolgált, katonai teljesítményeiért pedig itáliai földeket kapott jutalmul. A család így a mai Olaszországba költözött. Márton apja kérésére katonának állt. Csapatát Franciaországba helyezték, ahol Amiensben teljesítettek szolgálatot. Itt történt az az eset is, amit a Nagymaros Fő terén látható, Nagy Attila szobrászművész által készített alkotás is megörökít.

A monda szerint igen kemény, fagyos tél volt Franciaországban, sokan meghaltak a nagy hidegben. Márton minden ruháját elajándékozta a szegényeknek. Egy napon késő este, járőrszolgálatból hazatérőben didergő koldussal találkozott. Köpenyét kardjával kettéhasította és az egyik felét a koldus vállára borította. Másnap álmában Krisztust látta abban a köpenydarabban, amelyet a fázó koldusra terített.

Márton 22 évesen keresztelkedett meg. Néhány évvel később ott is hagyta a katonaságot és visszatért szülőföldjére, a mai Szombathelyre. Itt éveken át hittérítőként élt, de a pogányok többször rátámadtak, végül el is kergették a mai Magyarországról.Ezt követően egy ideig Itáliában élt, majd Franciaországba ment. 371-ben Tours püspöke lett. Szerénysége, egyszerűsége és az általa véghezvitt csodák következtében különös tiszteletnek örvendett. Korabeli történetek szerint Márton betegeket gyógyított meg, halottak támasztott fel és ördögtől megszállottakat szabadított meg, csodái mind isteni kiválasztottságának bizonyítékai voltak. Márton nyolcvan éves elmúlt, amikor az Úr magához szólította. November 11-én mintegy 2000 szerzetes és hatalmas tömeg jelenlétében temették el Toursban.

 

Szent István és Gizella királyné szobra a Szent Kereszt felmagasztalása templom előtt

A királyi házaspárról készült alkotás 2001 óta látható Nagymaroson. A bronzszobrokat Lukács István visegrádi művész készítette. István király kezében egy országalma látható, a királyné pedig egy templommakettet tart. Az alkotás a Szent Kereszt felmagasztalása templom előtt helyezkedik el. A gótikus és barokk stílusjegyeket is magán viselő épület tornya a Dunakanyar egyetlen ma is álló középkori egyházi műemléke.

A római katolikus templomot az 1300-as évek első felében kezdték építeni. Kezdetben az épület védőszentje Szent Márton volt. Egy feltárás során a templom északi oldalán egy 14. századból való vörös márvány sírkőlapra bukkantak, amelyet most Visegrádon a Mátyás Király Múzeumban őriznek. Az épület tornyát a 14. század végén kezdték építeni, és a zárókövén talált évszám szerint 1509-ben készültek el  vele.

A templomot többször átépítették, kibővítették. a XVII. század háborús időszakában az épület szinte teljesen romossá vált. Az újjáépítés csak mintegy száz évvel később kezdődött meg. A templom mai berendezése a XVIII. századból származik. Legutoljára a 2000-es évek elején zajlott felújítás az épületben, ekkor került sor a toronysisak rézlemez-fedésére és a tetőhéjazat, valamint az ereszcsatornák teljes cseréjére.

forrás: ilovedunakanyar.hu, termeszetjaro.hu, kozterkep.hu, szentmarton.martinus.hu, nagymaros.hu