Tápió-vidék

Pest megye keleti részén található Magyarország egyik különleges és természeti értékekben bővelkedő tája. A Gödöllői-dombság és a Kiskunság közti területen egy látnivalókban gazdag, számos növény- és állatfajjal büszkélkedő, sokarcú táj helyezkedik el. Az egykori hordalékkúp-síkságon löszhátak, homokdombok köztük pedig patakok, mocsarak találhatók.

A Tápió-vidék három nagy tájegység, a Duna-Tisza-köze, a Tiszántúl és az Északi-középhegység találkozásánál helyezkedik el. A sokszínű vidék igen gazdag élővilág kialakulását tette lehetővé. Ennek védelmére jött létre több, mint 20 éve a Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet, mely három nagyobb és kilenc kisebb részegységből áll össze. Területe 4515 hektár, amelyből 182 hektár fokozottan védett.

A tájvédelmi körzet területen több tanösvény is megtalálható. A hatalmas terepasztalra emlékeztető Sóvirág tanösvény jól szemlélteti a szikes legelők változatosságát és kialakulását. A szikesedés során ugyanis só halmozódik fel a talajvízben, majd amikor a víz elpárolog, vakszikek, szikfoltok alakulnak ki és igen zord élettér formálódik. A tanösvény épp ennek a folyamatnak érdekességeit mutatja be, valamint fellelhetők itt azok az élőlények, amelyek alkalmazkodni tudtak ezekhez az életkörülményekhez.

A terület másik látványos útvonala a Kékbegy tanösvény, amely a nádasok világába ad betekintést. A mintegy 220 hektáros rész régebben egybefüggő volt, azonban az elmúlt években kialakítottak benne több nyílt vizes élőhelyet, bízva abban, hogy itt majd mindenféle madárfaj meg tud telepedni.

A Tápió–Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet legnagyobb összefüggő része a Farmos és Nagykáta közt elhelyezkedő Nyík-rét. Az 1600 hektáros terület számos növényritkaság otthona. Hogy a védett fajok sokáig virágozni tudjanak a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága legeltetéssel vigyázza a területet, az ugyanis a legtermészetesebb módja az élőhely karbantartásának. A Nyík-rét igen gazdag állat- és növényvilágában megtalálható a fokozottan védett nagy kócsag, a nyári lúd, a fekete gólya, valamint a fátyolos nőszirom, a tavaszi hérics vagy a selymes peremizs is.

forrás: dunaipoly.hu, hirado.hu, hajtapartja.hu, turistamagazin.hu