A megye egyik legöregebb fája

Pest megye gazdag természeti látványosságokban. Az ország legöregebb fái közül kettő, két vadkörtefa is ebben a megyében található. Egyik Délegyházán látható és mintegy 400 éves, a másik Gödöllőn és a kora meghaladja a 280 évet is.  A Szent István Egyetem Botanikus Kertjében látható vén vackorfa közel 20 méteres termetével, több mint 320 centiméteres kerületével igazi természeti csodának számít.

A gödöllői faóriás múltját több legenda is övezi. A fa eredete állítólag Grassalkovich Antal grófhoz kötődik, akit egy vadászat során egy sebzett vadkan akart megtámadni, ő pedig egy körtefára mászva talált menedéket. A megmenekülése emlékére megparancsolta, hogy gödöllői birtokán 1000 vadkörtefát ültessenek. Az előző században még 7 példány is állt a nagy múltú fákból, mára azonban csak egy maradt. A fát híres történelmi személyiségek is megcsodálták. Úgy tartják, hogy tövében fogalmazta Kossuth Lajos a Függetlenségi Nyilatkozatot és gyümölcséből állítólag még Erzsébet királyné is falatozott.

Gödöllői történetek szerint Sissi egy őszi kilovaglás közben pillantotta meg a vackorfát. A hatalmas lombozat színkavalkádja ámulatba ejtette a királynét, aki innentől kezdve rendszeresen ellátogatott a vén fához. Állítólag itt ismerkedett meg Andrássy Gyula gróffal is, aki első látásra fülig szerelmes lett a királynéba, ezért a helybeliek a szerelmesek fájaként is emlegetik a magányos óriást.

A fát a Szent István Egyetem Gödöllői Botanikus Kertjében csodálhatják meg az ide látogatók. A létesítmény több mint 50 éves múltra tekint vissza és mintegy 1400 növényfajnak ad otthont. A Botanikus Kert gyűjteményében a hazai növényvilág számos faja mellett távoli földrészekről (Amerika, Ázsia, Afrika, Ausztrália) származó egyedekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A kert közepén elhelyezkedő híres vadkörtefa több elismerést is szerzett. 2013-ban ez a lombkoronás lett Magyarországon az Év Fája, 2014-ben pedig az európai verseny ezüstérmét szerezte meg.

A gödöllői vén vackorfa mellett még egy híres „öreg” áll Pest megyében. A délegyházi 400 éves vadkörtefáról mi is írtunk már, itt el is olvashatjátok történetét: https://pestvarmegyeimustra.hu/nevezetessegeink/400-eves-kortefa/

Forrás: evfaja.okotars.hu, botanikuskert.szie.hu, parkerdo.hu