Édes pillanatok a télben

A Skanzen, a gyönyörű Fő tér, a lenyűgöző Duna korzó vagy éppen a Retro Design Center. Csak néhány különleges látnivaló Szentendrén. Ezek többségéről már mi magunk is írtunk, most pedig egy újabb programajánlóval készültünk. A hideg napokon mindig jól esik egy kis édes kikapcsolódás. Ha Szentendrén jártok érdemes mindenképp betérni a Szamos Marcipán Múzeum Cukrászdába, a ma már világhírű édesség története az 1900-as évek elején itt, a Duna partján fekvő Pest megyei településen kezdődött.

Szentendre egyik legpatinásabb cukrászatának legendáriumát egészen a XX. század elejéig tudjuk visszalapozni. Ekkor kezdődött a ma már nemzetközi hírnévnek örvendő finomság története. A kezdeti lépések egy szerb fiúcskához, Szávocs Mladenhez köthetők, aki elhatározta, hogy cukrász lesz. A fiatal tehetség olyan kiválóság üzemében tanulta a szakma mesterfogásait, mint Auguszt E. József. Napi tizennégy órát dolgozott, hogy minél jobb cukrász lehessen. A szerb fiúcska később magyarosította nevét, s mivel az eredetihez hasonló hangzásút keresett, így lett a Szávicsból Szamos, a Mladenből pedig Mátyás, ahogy Szentendrén mindig is hívták.

Szamos Mátyás 1934-ben kapta meg mesterlevelét, dolgozott a nagyhírű Gerbaudban is. Az 1960-as évek végén megalapította saját kisipari cukrászüzemét. Ebből a kicsi, manufakturális módon marcipán tortadíszeket készítő vállalkozásból nőtt ki a ma már nemzetközileg is egyre több helyen jegyzett Szamos cukrászat és üzlethálózat. A Szamos Marcipán családi cégként indult és napjainkban is az. Szamos Mátyás halála után fia, László vitte tovább az üzletet nővérével. Szamos László maga is cukrász, a szakma iránti fogékonysága már egészen fiatalon megmutatkozott, még csak hatéves volt, de már a család egyik legismertebb marcipán díszét, a rózsát formázgatta.

Szentendrén a Dumtsa Jenő utcában található a Szamos Marcipán Múzeum Cukrászda. Az üzletben amellett, hogy megismerkedhetünk a marcipánkészítés és a cukrászat remekműveivel, számtalan süteményből választhatjuk ki a számunkra legízletesebbnek kínálkozót.

forrás: szentendre.hu, startlap.hu, ilovedunakanyar.hu, ittjartam.hu, fissmedia.hu, femina.hu