A gödöllői Világbéke Gong

A Világbéke Gongot 2002 végén hozta létre a Világbéke Bizottság, emléket állítva az indonéziai Bali szigetén elkövetett, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő robbantásnak. Az alkotás célja, hogy hirdesse a világbéke eszméjét. A Pest megyei településre 2008-ban került a Gong, amelyet Indonézia ajándékozott a városnak.

Az ázsiai országon kívül ilyen gong-emlékművet elsőként Dél-Kínában az „Istenek Városában”, Penglai-Shandongban állítottak fel 2004. augusztus 20-án. A második külföldi gong-emlékmű 2006. szeptember 11-én Újdelhiben, Mahatma Gandhi meggyilkolásának helyszínén került felavatásra. Ezt követően Mozambiknak, majd 2008 márciusában a laoszi fővárosnak adományoztak. Az európai országok közöl elsőként Magyarországon került felállításra ilyen alkotás.  A Világbéke Bizottság választása azért esett Gödöllőre, mert a város aktívan részt vállalt a 2004-es cunami utáni magyar mentő- és orvoscsoportok által nyújtott segítségben.

A 150 kg súlyú és 2 méter átmérőjű bronz alkotást Djuyoto Suntani indonéz szobrászművész készítette. A szimbolikus emlékművön a világ nemzeteinek zászlói, a világvallások szimbólumai és bolygónk óceánjainak térképe látható. A műalkotáson szereplő szimbólumrendszert a Világbéke Bizottság hozta létre, emlékezvén a 2002-ben Bali szigetén elkövetett robbantás-sorozat 200 halálos áldozatára, valamint az elfogadás és a béke fontosságának hirdetésére. Az emlékmű története teljes részletességében az alkotás előtt elhelyezett fekete márványtáblán olvasható.

forrás: szoljon.hu, termeszetjaro.hu, kozterkep.hu