Őszi kirándulások

Kár lenne otthon ülni a napsütéses szeptemberi, októberi hétvégéken, hiszen a régióban szebbnél szebb tájakat lehet felfedezni. Mutatunk három olyan kirándulóhelyet, amely ideális lehet egy kellemes őszi délután eltöltésére.

Gesztenyés tanösvény, Nagymaros

 A fővárostól nem messze, Nagymaros felett húzódik a Gesztenyés tanösvény, amely 21 állomásból áll.  Mindegyik állomáshelyen információs tábla fogadja a kirándulót – érdemes ezeket végigolvasni, mert a jól összeállított szövegek élvezetes tartalmakkal vezetik be az érdeklődőt a környék különleges flórájába és faunájába – írja a welovebudapest.com.  A tanösvény első tábláját a nagymarosi révnél találjuk. A tanösvény kellemes sétával mintegy 3 óra alatt bejárható. Az útvonal egy meredek szakasszal kezdődik, így akinek ez nehézséget jelent, annak javasolt a túrabot használata.

 

Apát-kúti-völgy

 A völgy a Dunakanyar egyik legszebb pontját, Visegrádot és a hegység mélyén fekvő Pilisszentlászlót köti össze. Az ide tervezhető túraútvonal mintegy 9 kilométeres, ám érdemes megállni a Bertényi Füvészkertnél, vagy piknikezni az idilli fekvésű Telgárthy-réten. Ha útközben megéhezünk, akár a népszerű Ördögmalom erdei étterembe is betérhetünk, és megkóstolhatjuk a pisztrángot – írja a kirándulastippek.hu. Ha felfrissülésre vágyunk, a Kaán-forrás jéghideg vize segítségünkre lehet. A patakvölgy különleges szépsége miatt garantáltan nem fogjuk megbánni a túrát.

 

Gödöllői arborétum

 A Gödöllői Erdészeti Arborétum abból a ligetből fejlődött ki, amelyet eredetileg József főherceg telepített a 19. század végén kedvelt vadászterületén, a Gödöllő melletti erdőségben. Kertészei számos, a környéken nem őshonos növényt telepítettek ide, főleg fafajokat. Az így kialakult területre felfigyelt Darányi Ignác földművelésügyi miniszter is, és 1902-ben arborétummá minősítette. Az arborétumban több mint száz nyitvatermő és 650 lombos fafaj, alfaj vagy változat él – olvasható a Pilis Parkerdő oldalán.  A megújult arborétumban akár több kilométeres sétát is tehetünk, és a gyerekekre is számos program vár.