Tavaszi kimozdulás

Bár még változékony az időjárás, áprilisban már hosszabb kirándulásokat is lehet tenni a szabadban. Megszokhattátok, hogy rendszeresen mutatunk olyan Pest vármegyei helyszíneket, ahová érdemes ellátogatni – ezúttal Biatorbágy környékét járhatjátok be velünk.

 Különleges, erózió formálta sziklaalakzatok várják azokat a kirándulókat, akik Biatorbágy környékén túráznak. A Nyakas-kő és a hosszan elhúzódó Madárszirt hazánk egyik legkülönlegesebb vidéke, ezért érdemes egy körtúrát tenni: a Nyakas-kő tetejéről pompás kilátás tárul elénk, de a túra során az erdőben lévő Szily-kápolnát sem szabad kihagyni, ahonnan tovább haladhatunk a hajdani rakétabázisnak helyet adó Iharos-hegy felé. Azt megkerülve és az Ürgehegyen át gyalogolva visszaérünk kiindulási pontunkra.

Érdekességek a túrahelyszínekről

Nyakas-kő: a sziklaszirt jellegzetes alakját az erózió alakította ki, az északnyugati szél a keményebb mészkőbe rétegződött puhább, homokos üledékeket ugyanis nagyobb mértékben erodálta, így lett „nyaka” a sziklának.

Madárszirt: ez a terület jelentős sziklagyepi vegetációnak ad otthont. Bár egykor kőbánya is működött ezen a részen, a terület ma már Natura 2000-es besorolású.  Innen indul a beszédes nevű Százlépcső nevű, a lábizmokat alaposan megdolgoztató ösvény is.

Szily-kápolna/Szent Vendel-kápolna: A biatorbágyi erdőben lévő, ellipszis alaprajzú klasszicista stílusú sírkápolnát nagyszigeti Szily József udvari tanácsos építtette a 19. század elején. A kápolna védőszentje Szent Vendel lett. 1944–45-ben és az utána következő években a kápolnát megrongálták, az oltárkép elpusztult, a sírboltot pedig feldúlták.  Az ’50-es, ’60-as években részlegesen helyreállították a kápolnát, amely jelenleg a magyar állam tulajdonában van, kezelője a Pilisi Parkerdő Zrt., állagmegóvását civil összefogással végzik.

forrás: kirandulastippek.hu, https://ertektar-biatorbagy.hu/, pestmegye.hu