Verselő telefon a Pilisi erdőben

A Pilisszentlászló melletti erdő szélén valósággá vált, amit eddig csak Örkény egypercesében olvashattunk. Két kultúrakedvelő fiatal ugyanis életre keltette a beszélő telefont. A készüléken tárcsázáskor kortárs zenészek és művészek előadásában hallgathatunk meg ismert irodalmi műveket. Elsőként az őszhöz köthető művek hangzanak fel, évszakváltáskor majd lesznek téli és tavaszi versek, dalok is.

A Hív az erdő kezdeményezés kigondolója a pilisszentlászlói Ambrus Ildikó és Katona Ádám. Az ötletgazdák nem csak a régi, használaton kívüli tárgyakat akarták új funkcióval megtölteni, hanem különleges kulturális élményt is akartak adni a kirándulóknak. A pilisi erdőbe kihelyezett készülék egy régi családi örökség volt, amely tizenöt évig állt a tulajdonosok műhelyében. A készüléket sokáig  rakosgatták egyik helyről a másikra, kidobni azonban nem szerették volna, ezért folyamatosan keresték a megoldást, hogyan lehetne új funkciót adni neki.  A kezdeményezés egyik kigondolója, Ádám informatikus és szoftverfejlesztő, tőle jött az ötlet, hogy egy kis számítógépet szerel a telefonba, így a piros szerkezetből ezentúl nem a tárcsázott személy, hanem egy-egy vers szólal meg.

Első körben őszi műveket kerestek, összesen 12 került a készülék memóriájába. Az erdei telefont felkeresők többek között Reményik Sándor, Grecsó Krisztián és Áprily Lajos alkotásait is meghallgathatják. A verseket, dalokat és regényrészleteket korunk ismert művészei adják elő. Hallható többek között Kollár-Klemencz László (Kistehén), Petruska András (Petruska), Heinczinger Miklós (Misztrál), Gyulai István (Anton Vezuv) zenész vagy éppen Vasvári Csaba előadása. A retró telefonban wifi is van, így a kezdeményezés kigondolói folyamatosan nyomon tudják követni azt is, hogy melyik irodalmi művet hallgatták meg legtöbbször aznap a kirándulók.

Források: welovebudapest.com, atv.hu, Hív az erdő Facebook oldal