Kirándulni ősszel is jó

Aki a természetet szereti, az tulajdonképpen egész évben szereti. Szerencsére Pest megye igen gazdag látnivalókban, így ősszel is érdemes útnak indulni. Rendszeresen olvashattok nálunk tematikus programajánlókat. Ezúttal néhány olyan templomot hoztunk a régióból, amelyek építészetileg különlegesek, érdemes őket megnézni.

Szent László kilátó-kápolna

A mogyoródi lakosokban él az alapító Szent László tisztelete, jó példa erre az évente megrendezett Szent László Hét és a magyar millennium évében a faluban állított szobor, amely lovagkirályunkat ábrázolja. A Pest megyei település fölött, a Gyertyános-hegy tetején az ezredforduló óta áll különleges építmény, amelyet a leírások szinte fele-fele részben kápolnaként, illetve kilátóként említenek

A fazsindelyes kilátót 2000-ben kezdték el építeni, a bő évtizede leégett korábbi épület helyére. Az új építmény megvalósításának ötlete a Mogyoródi Nőegylettől származik. A történet 1997-ben kezdődött, amikor egy televíziós vetélkedőn kétszázötvenezer forintot nyertek, melyet teljes egészében felajánlottak a kilátó újjáépítésére. Az összeg gyarapítására jótékonysági bálokat, gálaesteket rendeztek. Mikor összegyűlt másfél millió forint, felkérték Makovecz Imrét a kilátó megtervezésére.

Sikerült megnyerniük az építész rokonszenvét, aki ingyen vállalta a munkát, mi több, egy kápolnát is tervezett a torony mellé, hogy ne csak kirándulóhellyé, hanem kultikus hellyé is váljon a Somlyó. A kápolna a torony tövéből nyílik, a tervező elképzelései szerint föld borítja. A kápolnába került egy két és fél méter magas Szent László-szobor, amelyet a helyi műkedvelő fafaragó, Sebestyén Zoltán készített. Az építmény látványterve egy hét alatt elkészült. A kilátó tetejére kereszt került. Az épület állapota húsz év alatt gyorsan romlott, végül 2020-ban sor került teljes felújítására, ami a tetőszerkezet megerősítését is magában foglalta. Jelenleg szabadon látogatható.

Angyalok királynéja templom, Makkosmária

A Budai-hegyvidék egyik leghangulatosabb erdei temploma Budakeszi erdőbe nyúló határában áll. A közel 300 éves makkosmáriai Angyalok királynéja templom a Normafához vezető túrautak egyik népszerű állomása, valamint búcsújáróhely. Makkosmária a nevét egy legenda szerint arról kapta, hogy az itt álló kisebb kápolna a török dúlás idején elpusztult, és a benne őrzött Szűz Mária képet a környékbeliek egy tölgyfa törzsére akasztva őrizték. A ma itt található Mária kép az eredeti festmény másolata. A rét szélén épült trinitárius templomot 1748-ban alapították. A templom nem csupán műemlék, hanem mind a mai napig használatban van: vasárnaponként misék vannak, egyházi esküvők és keresztelők színhelye. A templom és a kertjében alapított temető keresztény zarándokhelynek számít.

A makkosmáriai rét kedvelt erdei pihenőhely. A rét szélén esőház található. A hely családi piknikezésre és iskolai szabadtéri programok megtartására igen alkalmas. Makkosmária erdei sétautak találkozási pontjánál található. Völgy felé haladva számos kirándulás célpontjaként, hegynek felfelé haladva kirándulások kezdőpontjaként szolgálhat. Jelzett erdei sétautak vezetnek ide Budakeszi, Csillebérc, Virágvölgy, Normafa és a János-hegy felől.

Szeplőtelen fogantatás kápolna

A budaörsi Kő-hegyen álló kápolnához egy jól kiépített lépcsősor vezet fel, ahonnan pazar kilátás tárul elénk. Az épületet Wendler Ferenc földműves építtette 1854-től 1855-ig. Wendler Ferenc 1853-ban egy bányaszerencsétlenség során álmában több alkalommal megjelent Szűz Mária, hite szerint az ő segítségének köszönhetően életben maradt. A kápolna híres lett,  IX. Piusz pápa egy Mária-szobrot is küldött tiszteletére Rómából. Búcsújáráskor tömegek zarándokoltak ide, Wendler Ferenc pedig egy idő után remeteként a szomszédos barlangba költözött. A kápolna a II. világháborúban elpusztult, 2003-ban építették fel újra, adományokból; mellette magasodik a megmentett Mária-szobor is. A kápolnát misézésre csak alkalmanként használják, állapota viszont közel húsz év után is kiváló.

Forrás: epiteszforum.hu, mogyorod.kornyeke.hu, zsambekinfo.hu, termalfurdo.hu, termeszetjaro.hu, welovebudapest.hu