Egyedülálló épület Ráckevén

A Pest megyei településen található hazánk egyetlen gótikus szerb ortodox temploma. Ráckeve nyugati részén, kicsi, szűk utcácskák és falusi házak között található a kőfallal körülvett Szerb Porta. Ennek része az ortodox templom, melynek szinte teljes belső falfelületét bizánci hangulatú freskók borítják.

A Csepel-sziget déli végében található Ráckeve. A város már a középkorban a térség legjelentősebb települése volt, a honfoglalástól fejedelmi, majd királyi birtok. Ráckeve első virágzása a magyar és szerb vegyes lakosság betelepülésével kezdődött 1440 körül. A szerbek az Al-Duna menti Keve városából menekültek ide a törökök elől. Az első években a katolikus templomot közösen használták a magyarokkal. Később – a XV. század második felében – azonban saját templom megépítésébe kezdtek. Ezt, a ma is álló épületet 1487-ben szentelték fel. Ekkor tiszta gótikus stílusú volt. Hazánkban mára ez lett az egyetlen ilyen építészeti stílusú ortodox templom, a többit ugyanis a törökök lerombolták.

A ráckevei épület fennmaradását egy csodához kötik a helyiek. A hagyomány szerint a törökök ezt a templomot is le akarták rombolni. Ám amikor az épület belsejében lévő ikont dárdájával megrongáló janicsár a templomból kilépve azonnal meghalt a törököket elfogta a félelem, és meghagyták az épületet. A csodatevő képet – amelyet állítólag a történetben szereplő török harcos megpróbált megrongálni – a szentendrei Ortodox Múzeumban lehet megtekinteni.

A gótikus ortodox templom az ún. Szerb Porta része. A kőfallal körülvett virágos területen a templomon kívül más építmények is találhatók úgy, mint egy barokk harangtorony, a több mint 200 éves kőkereszt, valamint a paplak. A templom teljesen körül járható, bejárata az egyik mellékkápolnába nyílik. Az épület belső falait teljes egészében késő középkori balkáni stílusú freskók díszítik.

Az ortodox hagyományoknak megfelelően a templomban ülőhelyek nincsenek, csak néhány támaszkodószék. A hajó részt egy háromárkádos válaszfal osztja ketté, hátul a nők, elöl a férfiak imádkozhatnak. Érdekes a szentélytől balra lévő Madonna ikon, melyen kis hálaadó fém medálok lógnak, csodaként megélt gyógyulások köszöneteként.

forrás: kirándulástippek.hu, rackeve.hu, magyarnemzet.hu

Ráckeve nem csak ortodox templomára lehet büszke, hanem a hajómalmára is. Erről már mi is írtunk, az alábbi linken éritek el összeállításunkat https://pestvarmegyeimustra.hu/nevezetessegeink/rackevei-hajomalom/.