Himnusz-szobor Budakeszin

2006 óta látható a Pest megyei település határában a világon egyedülállónak számító szobor.  A Szarvas téren lévő alkotás a Budakeszin élő, Magyar Örökség díjas szobrászművész, V. Majzik Mária keze munkája. A szobor az elmúlt évtizedben a magyarság kultikus helyévé vált, melyet az ország legtávolabbi részeiről és a határon túlról is sokan keresnek fel.

A magyarság ősi pogány és keresztény szimbólumai is megjelennek a kilenc méter hosszú és négy és fél méter magas kompozíción. Az alkotás földrajzi elhelyezése is különleges: a főváros és a vidék határán, Erkel Ferenc kedvelt nyaralóhelyén, a Szarvas téren állították fel 2006-ban.

Az alkotás fókuszában a függőlegesen elhelyezett csonka kör kompozíció áll, aminek középpontjában Isten alakja van, a sugarakon pedig a Himnusz sorai olvashatóak. Az Isten-alak felett hét galamb is látható, a középső a csőrében tartja a Szent Korona keresztjét. A csonka kör kompozíció az ősi három halmon áll, alatta pedig a Himnusz szó látható rovásírással.

A teljes szoborhoz tartozik hét boltív is, mindegyikben 3-3 harang került elhelyezésre, ezekre a Magyar Királyság hatvanhárom ősi vármegyéjének nevét írta az alkotó. Minden délben harangjáték csendül fel az emlékműből, méghozzá mindig valamelyik magyar Mária-kegyhely templomharangjának dallamával, nemzeti ünnepeken pedig a Himnusz hallható. A harangokon egyébként 896 gyöngy is található, utalva a Honfoglalás időpontjára.

Az alkotás túloldalán a csonka kör sugarain magyar emberek kézlenyomatai vannak, jelképezve a magyar nemzetet, a csonka kört ezen az oldalon két, egymás felé nyújtott kéz zárja le. A jobb oldali karon Szent István királyhoz, míg a bal oldalin Szent Lászlóhoz köthető motívumok láthatók. A kompozíciót tartó szarvast a tápiószentmártoni aranyszarvasról mintázta az alkotó, amely szintén ősi magyar szimbólum. A Himnusz-szobor bronzból és süttői kőből készült.

forrás: a mikisvarosunk.hu, budakeszi.utisugo.hu, kozterkep.hu, szoborlap.hu