Barokk különlegességek Pest megyében

Szobrok, kastélyok és templomok is magukon hordozzák a barokk stílus jegyeit. Az irányzat az olasz „barocco”, azaz „nyakatekert okoskodás” kifejezésből ered. A korstílus jellemzője többek között a túldíszítettség és a formai bravúr. Az irányzat képviselői alkotásaikban a minden részletre kiterjedő kidolgozottságra törekedtek. Pest megye településeit járva több barokk különlegességgel is találkozhatunk.

 

Ráday-kastély, Pécel

Pécel a Gödöllői-dombság nyugati peremvidékén fekszik. Itt található az 1700-as években készült Ráday-kastély. Az épület első pillantásra nagyon hasonlít a gödöllői Grassalkovich-kastélyhoz, ami nem is véletlen. A mai létesítmény helyén eredetileg egy péceli kúria építtetésének kezdett neki Ráday Pál, még 1722-ben. Fia, Ráday Gedeon az épületet barokk kastéllyá bővíttette. Az átalakítási munkákat az a Mayerhoffer András végezte, aki a gödöllői Grassalkovich-kastély építőmestere is volt.

A péceli épületben két különlegesség is van, amit mindenképp érdemes megnéznie a kirándulónak. Egyik a kastély dísztermének freskója, amelyen görög és római mitológiai jelenetek láthatóak. A jeleneteket maga Ráday Gedeon saját gyűjteményének egyik könyvéből választotta ki. A kastély másik érdekessége az alagsorban fellelhető, korabeli eszközökkel berendezett barokk konyha, ami igazi ritkaságnak számít Magyarországon.

 

Barokk különlegességek Vácott

A város főterén található a Kuria. Nevét a középkorban itt állt káptalanházról kapta. Ennek maradványai még mai is megtalálhatók az épület pincéjében. Az egykori létesítmény helyére később egy barokk épület került, amelyet már az 1700-as évek második felében Curia néven, szállóként említettek. Homlokzatát a 19. század végén átépítették. Jelenleg az épület földszintjén egy galéria található, pincéjében pedig Bormúzeum működik.

A Kuria közelében található a Városháza, amely Vácott a barokk stílusú épületek egyik legszebb példája. Ezen a helyen eredetileg egy török fürdő állt. A mai épületet az 1700-as évek első felében kezdték el kialakítani, de csak Mária Terézia látogatására készült el teljes egészében. Homlokzatán az igazság istennőjének, Jusztíciának a szobra látható.

Vác központjában található az Irgalmas rend kórháza, amely két barokk épület egybeépítésével jött létre. Tartozik hozzá egy kápolna is, amelyet huszártorony jelöl.

A Pest megyei városban nem csak épületek, de szobrok is őrzik a barokk stílus jegyeit. Ilyen műalkotás például Szent József és Szűz Mária kőszobra a főtéren, Szent Sebestyén és Szent László hasonmása a Püspöki Palota bejárata előtt, valamint a sasvári Pieta korabeli másolata a Géza király téren.

 

A zsámbéki barokk templom

Az 1700-as évek derekán épült a zsámbéki barokk templom, amelyet Keresztelő Szent János tiszteletére szenteltek. Az épületet a környék urai, a Zichyk szolgálatában álló építészek tervezték. A nemesi család címere ma is látható a templom kapuja felett. Korábban itt kapott helyett Szent Péter és Szent Pál homokkő szobra is, ezeket azonban a kommunista időkben, 1963-ban szétrombolták. Az épület már korábban, a két világháború időszakában is súlyos károkat szenvedett el. Tetőszerkezetét 1977-ben újították fel. 1988-89-ben pedig a templom belseje is új arculatot kapott.

 

Képek forrása: kirandulastervezo.hu, kitervezte.hu, turizmusvac.hu, muemlekek.info