Szeplőtelen fogantatás temploma

A fóti római katolikus templom a magyarországi romantikus templomépítészet egyik főműve, egyben az európai romantika egyik korai, ám annál kiemelkedőbb alkotása. Ybl Miklós fiatalkori művészetének emblematikus állomása ez, amely később számos megrendelést hozott számára.

A templomot Károlyi István gróf építtette a XIX. század derekán, méghozzá egy mesterséges dombra. Ki kellett ugyanis védeni az altemplom beázását, mert itt kapott helyet a Károlyi család síremléke. Az épületrész szentélyében található a templom legértékesebb művészi alkotása is, egy fekete márványoltár, amelyet Gaetano Bianchini készített.

A felső templombelső díszítése a főhajó aranyozott kazettáival, a mellékhajók csillagos eget ábrázoló boltozatával igazán lenyűgöző látványt nyújt. A jobboldali mellékhajó oltárképe Szent Franciskát ábrázolja, de a hagyomány úgy tartja: valójában Károlyi grófot és családját örökítette meg a képen a festményt készítő Karl von Blaas.

A templom orgonáját maga Liszt Ferenc is kipróbálta 1856-ban. A homlokzatot a Szeplőtelen Szűz három méteres szobra díszíti.