Keresztelő Szent János templom

A Várdomb tetején elhelyezkedő Keresztelő Szent János templom Szentendre legrégebbi épülete. Eredetileg Szent Andrásnak ajánlották a XIII. században, úgyhogy ez a város névadó temploma is. A Várdombról csodálatos kilátás nyílik a „szentendrei háztetőkre” és kiváló kiindulópont is a város felfedezéséhez.

 Az épület eredeti formájában a nagybörzsönyi Szent István templomhoz lehetett hasonló, 1283-ban azonban a visegrádi ispán feldúlta Szentendrét és a templomot is lerombolták.

A következő évszázadok felújításai és átépítései beszédes lenyomatai a történelemnek.

Először a XIV. században építették újjá gótikus stílusban, ezután a törökök elől ide menekülő római katolikus dalmátok használták. A következő felújítás eredményei a barokk jegyek: a romos állapotban levő templomot a Zichyek újíttatták fel 1710-ben. Az épület mai formáját 1751-ben nyerte el.

A templom egyik legnagyobb nevezetessége a torony alatt látható XIV. századi napóra, amelyet egyetlen kőből faragtak ki. Csillagászat-történeti jelentősége egyedülálló. Ugyancsak egyediek a kórusfeljáró lépcsőházának falára festett freskók, amelyek bibliai jelenteket ábrázolnak szentendrei háttérrel. Ezeket szentendrei művészek festették az 1930-as években.