Grassalkovich-kastély

A gödöllői Grassalkovich-kastély, Sissi császárné és királyné kedves pihenőhelye volt. Az épület Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya.

A XVIII. század egyik legjelentősebb főurának, Grassalkovich Antalnak, Mária Terézia bizalmasának sok mindent köszönhet Gödöllő. A kastélyt és a hozzátartozó épületegyüttest az 1730-as években építtette Mayerhoffer András tervei alapján. Járt itt látogatóban maga a királyné is, majd a szabadságharc idején 1849-ben ez volt Windisch-Grätz herceg főhadiszállása. A sokat látott kastély azonban leginkább arról híres, hogy Erzsébet (azaz Sissi) királynénak egyik legkedvesebb pihenőhelye volt. A kastélyhoz tartozó lovardában például műlovarnők és cirkuszi lovasok tanították a tűzkarikán átugratásra a királynőt. Férje, Ferenc József is gyakran elkísérte ide. A második világháború után a szovjet katonák raktárnak, laktanyának és istállónak használták az épületet.

Ma a kastélymúzeum népszerű rendezvényhelyszín. Otthont ad báloknak, esküvőknek, koncerteknek, színházi esteknek, családi programoknak, sőt, gyermekzsúroknak is. Itt található Magyarország egyetlen rekonstruált barokk színháza.